Επιστροφή στη δραχμή ή… τανκς «βλέπει» ο Νουριέλ Ρουμπινί

Η «Κασσάνδρα» των αγορών υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη για την Ελλάδα θα έρθει μόνο έξω από το ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ;» ήταν το θέμα δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη στην Αθήνα με ομιλητές, υπέρ της πρότασης, τους καθηγητές και οικονομολόγους Νουριέλ Ρουμπινί και Κώστα Λαπαβίτσα και κατά της πρότασης τον Βρετανό βουλευτή και

πρώην υπουργό Ντένις ΜακΣέιν και τη Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν τα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, ενώ η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της, δήλωσε ο κ. Ρουμπίνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και γνωστός ως «Κασσάνδρα» των αγορών, έχοντας προβλέψει την κρίση του 2008.

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε, χρειάζεται υποτίμηση του ευρώ, κάτι που δεν προβλέπεται, μεταρρυθμίσεις, που παίρνουν χρόνο, άρα μένει η λύση της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Υποστήριξε ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

Χαρακτηριστικά μάλιστα, για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο κ. Ρουμπινί υποστήριξε ότι, «αν συνεχιστεί η ύφεση στην Ελλάδα, θα βγουν τα τανκς»!
Όπως τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στο χρόνο». Χαρακτηριστικά, ο κ. Ρουμπινί τόνισε πως «είτε θα εξέλθετε από την ευρωζώνη είτε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ύφεση άλλων πέντε ετών τουλάχιστον. Ύφεση, που θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».

Ο γνωστός καθηγητής παράλληλα υποστήριξε ότι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθουν μόνο με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα