Επιστολή Σαμαρά σε Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεμπλοκάρει (;) την 6η δόση

Επιστολή προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στην οποία εκφράζει τις θέσεις του σχετικά με τις έγγραφες εγγυήσεις, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Στην

επιστολή του, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει πως η δέσμευση του ελληνικού λαού και της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επαναλαμβάνει ότι, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Τονίζει επίσης εκ νέου πως η ΝΔ υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Σημειώνει, ωστόσο ότι, βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Πρόθεση της ΝΔ, όπως εξηγεί, είναι να αναδείξει αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει αν η επιστολή θα ικανοποιήσει την ΕΕ και το ΔΝΤ, που έχουν ζητήσει ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία διήρκησε περισσότερο από 50 λεπτά, ο Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη. Συζητήθηκε επίσης το θέμα που έχει προκύψει με την απαίτηση των Ευρωπαίων για έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, από ευρωπαϊκής πλευράς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς αν η επιστολή του κ. Σαμαρά είναι ικανοποιητική ως προς το αίτημα των Βρυξελλών, ανέφερε πως αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου. «Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρεκίλντε, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Στη Γερμανία, η αρχική αντίδραση του Βερολίνου, ανεπίσημη μεν, αλλά από πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για ικανοποίηση της γερμανικής πλ

Keywords
Τυχαία Θέματα