Χρωστάς στο Δημόσιο και έχεις ακίνητο; Πούλα το, να ξεχρεώσεις!

Ρύθμιση, που θα επιτρέπει σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, να μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητη περιουσία, εφόσον δεσμευτούν ότι, με όσα εισπράξουν, θα πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας, ο φορολογούμενος με χρέη προς τις εφορίες και τα τελωνεία δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα (που είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις), ακόμα και όταν ισχυρίζεται ότι θα εκποιήσει την περιουσία του, προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. Φορολογική ενημερότητα χορηγείται μόνο σε οφειλέτες που

ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών τους και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να εκποιήσει ακίνητο, με στόχο τη ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής του προς το Δημόσιο, θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, στην όποια όμως θα αναφέρεται ρητά ότι η μεταβίβαση γίνεται για την εξυπηρέτηση της οφειλής του. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης θα επισυνάπτεται η φορολογική ενημερότητα, η όποια και θα βεβαιώνει την οφειλή προς την εφορία ή το τελωνείο. Οι συμβολαιογράφοι, μάλιστα, που θα συντάσσουν τη σχετική πράξη μεταβίβασης, θα πρέπει να αποδώσουν τα ποσά οφειλής που έχουν συμφωνηθεί επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Η ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο διευκολύνσεων για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ήδη, έχει ανακοινωθεί ανεπισήμως ότι θα υπάρχει νέα ρύθμιση οφειλών, με δόσεις που θα μπορούν να φτάνουν και τις 60, ενώ η κάθε μία δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ.

Η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση σε 36 δόσεις, με έκπτωση έως και του 100% των προσαυξήσεων, ωστόσο, για να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν, θα πρέπει να έχει πληρώσει τις τρεις δόσεις που θα είχε δώσει, αν είχε υπαχθεί στη ρύθμιση τον περασμένο Ιούλιο, όταν και έληξε η σχετική προθεσμία.

Στη νέα ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από το χρόνο που βεβαιώθηκαν, ενώ θα μπορούν να την αξιοποιήσουν ακόμα και όσοι διώκονται ποινικά για φοροδιαφυγή. Οι προσαυξήσεις θα μειώνονται ανάλογα με τις δόσεις και θα μηδενίζονται σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα