Χωρίς αποζημίωση χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες – ομολογιούχοι

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποζημίωσης των φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων σε σχέση με ομολογιούχους άλλων χωρών. Συγκεκριμένα, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος αποζημίωσης -είτε άμεση, είτε έμμεση-

προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορεί να δοθεί αποζημίωση στους Έλληνες κατόχους ομολόγων γιατί θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση και σε χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες πολίτες άλλων χωρών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Η δήλωση αυτή του προέδρου του Eurogroup αναμένεται να προκαλέσει απογοήτευση στους αποταμιευτές που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και θεωρούσαν ότι θα εξαιρεθούν της διαδικασίας του κουρέματος. Τις τελευταίες μέρες, υπήρχαν διαρροές από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν του PSI -άρα να εξασφαλίσουν το αρχικό τους κεφάλαιο χωρίς απομείωση της αξίας των ομολόγων που αγόρασαν- όσοι ιδιώτες έχουν κρατικούς τίτλους μέχρι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ.

Με βάση το PSI, ένας ιδιώτης που αγόρασε ομόλογα αξίας 10.000 ευρώ χάνει αμέσως 5350 ευρώ και για τα υπόλοιπα 4650 ευρώ θα λάβει 23 νέα ομόλογα με επιτόκια από 0,6% έως και 3,65% και διάρκεια από έξι μήνες μέχρι και 30 χρόνια.

Από την πλευρά τους, τα φυσικά πρόσωπα συντονίζονται για την διεκδίκηση αποζημιώσεων, ετοιμάζοντας μαζικές και ατομικές αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου. Ήδη, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, που αριθμεί περίπου 1.500 μέλη, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να εκπροσωπηθούν νομικά.

Σαχινίδης:«Προέχει η προστασία της χώρας»

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και μετά το δεύτερο πρόγραμμα της βοήθειας, δήλωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και άφησε αιχμές κατά κομμάτων και συνδικάτων για τη στάση τους στο παρελθόν, λέγοντας πως «αυτοί που αντιστάθηκαν στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έρχονται και γίνονται σήμερα τιμητές».

Για τους ιδιώτες ομολογιούχους που πλήττονται από την απομείωση του χρέους, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω οι πρωτοβουλίες για το θέμα, αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί περαιτέρω, επικαλούμενος ενδεχόμενα νομικά προβλήματα. «Προστατεύουμε αυτή τη στιγμή την ίδια τη χώρα, από νομικά προβλήματα, πάνω απ’ όλα η προστασία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις μειώσεις στους μισθούς έκανε λόγο για ιστορικές ευθύνες των εργοδοτών. Οι εργοδότες «που συνδικαλίζονται» διακηρύσσουν ότι δεν σκοπεύουν να μειώσουν μισθούς, κανεί

Keywords
Τυχαία Θέματα