Αύριο Δευτέρα η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων

Αύριο, 5 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της FYROM κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

Με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα ολοκληρωθεί η τριετής διαμάχη της Ελλάδας

και των Σκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008  όταν η πΓΔΜ προσέφυγε στο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν την Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, για το χειρισμό του θέματος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικό Σταύρο Δήμα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων. Το Δικαστήριο της Χάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δε συναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θα μεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM να επιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν το Δικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον όρο να αλλάξει την πολιτική της. Πιθανότατα όμως το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση και η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας. Επιπλέον, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας.

Στο μεταξύ, το Σκοπιανό ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αύριο στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ενώ το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα