Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για το «deal» του «κουρέματος» και της νέας δανειακής σύμβασης

Το κείμενο με τις απαιτούμενες αλλαγές θα πρέπει να εγκρίνουν εντός της ημέρας -ή, το αργότερο, μέχρι το Σάββατο, στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο- οι πολιτικοί αρχηγοί, και στη συνέχεια να το στείλουν υπογεγραμμένο στους επίσημους δανειστές μας, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Επιστολή θα πρέπει να λάβουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν

Ρομπάι.

Οι έγγραφες δεσμεύσεις που θα ζητηθούν σήμερα από τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη σε εργασιακά, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, θα κρίνουν και το νέο Μνημόνιο.

Τη Δευτέρα, στη σύνοδο των εμπειρογνωμόνων των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ (Euro working group) θα ξεκινήσει η επεξεργασία των εγγράφων τόσο της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαγραφή του ελληνικού χρέους όσο και του προσχεδίου του δευτέρου Μνημονίου για την ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας των κειμένων που θα πάνε στα κράτη – μέλη για τη νέα δανειακή σύμβαση, θα ακολουθήσει η έγκριση από όλα τα κράτη – μέλη του ποσού των εγγυήσεων του EFSF, ώστε να μπορούν να εκταμιευτούν στον κατάλληλο χρόνο τα χρήματα για την εισφορά σε είδος των ιδιωτών ομολογιούχων, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί και η εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ένα μέρος της αξίας των νέων ομολόγων.

Την Τετάρτη θα γίνει νέο Eurogroup, ώστε να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη η συμφωνία που θα έχει γίνει για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Την επόμενη μέρα θα υπογραφεί η συμφωνία για το PSI και το προμνημόνιο της Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δανειακής σύμβασης.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η επίσημη δημόσια πρόταση της Ελλάδας για τη συμμετοχή των ιδιωτών και στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να εκταμιευτούν τα 30 δισ. ευρώ που είναι υπολογισμένα για την καταβολή σε ρευστό, μέρους της ανταλλαγής των ομολόγων.

Από κει και πέρα, θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση μετά τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το νέο Μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει και το σύνολο μέτρων για το 2013 και το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα