Αποσύρθηκε η τροπολογία για ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΓΓΕ

Απέσυρε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την τροπολογία που κατέθεσε και αφορούσε το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από τις έντονες διαφωνίες της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα επαναφέρει την σχετική τροπολογία αφού προηγηθεί συζήτηση επί αυτής.

Κατά την κατάθεσή της ο κ. Βενιζέλος

δήλωσε:

Κυρία Πρόεδρε, έχει κατατεθεί στο Σώμα τροπολογία ή μάλλον δέσμη τροπολογιών που υπογράφεται από μεγάλο αριθμό συναδέλφων, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και άλλων κομμάτων –δεν θέλω να αδικήσω κανέναν- που αφορά το ζήτημα των αποδοχών του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το ενιαίο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, αφού ελήφθησαν υπόψη οι ιδιομορφίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και δεν ισχύει αυτό που μόλις προηγουμένως άκουσα, ότι ο νόμος αυτός μετατρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ίδιο το δημόσιο.

Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψιν και εξήγησα και στους ίδιους τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου ότι το ζήτημα που ρυθμίζεται με τον ισχύοντα πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μόνον το ζήτημα των αποδοχών κι όχι το ζήτημα της νομικής φύσης της σχέσης τους και των όρων άσκησης του επαγγέλματός τους. Άλλωστε ο νόμος παραπέμπει ρητά στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις από το πεδίο των οποίων ρυθμίζει μόνον το ζήτημα των αποδοχών κι όχι όλα τα άλλα θέματα.

Επειδή, όμως, είναι προφανές ότι έχουν προκύψει ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών και επειδή τέτοια προβλήματα έχουμε και με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προκειμένου να τιμήσουμε το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει αυτές τις τροπολογίες, με την ανοχή των κομμάτων, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος και παρότι το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που εισηγείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα ήθελα να δεχθεί το Σώμα αντί των βουλευτικών τροπολογιών που έχουν κατατεθεί, να γίνει δεκτή μία υπουργική τροπολογία που καταθέσαμε ο κ. Παπουτσής κι εγώ πριν από λίγη ώρα.

Έχω ενημερώσει σχετικά και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που στηρίζουν ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την Κυβέρνηση και άρα τις πρωτοβουλίες των Υπουργών, και θα παρακαλούσα να έχουμε στο σημείο αυτό και την ανοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων συναδέλφων.

Η ρύθμιση που έχουμε καταθέσει είναι οριζόντια. Ρυθμίζει θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του πολυνομοσχεδίου, του βαθμολογίου και μισθολογίου,  και πιο συγκεκριμένα περιέχει τρεις ρυθμίσεις, από τις οποίες η μεν μία αφορά αποκλειστικά το δημοσιογραφικό προσωπικό του

Keywords
Τυχαία Θέματα