Ανώμαλη προσγείωση αλα… Γαλλικά

Περικοπές και αύξηση φόρων περιλαμβάνει η ατζέντα.

H Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας καλείται να κάνει «άνευ προηγουμένου» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της και να αποφευχθεί η περαιτέρω υπονόμευση  της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς αυξάνονται οι φόροι στη μάχη κατά του ελλείμματος του προϋπολογισμού, προειδοποίησε , το ελεγκτικό συνέδριο της χώρας (Cour des comptes).

Σε μια έκθεση που είχε ζητήσει ο  πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, το Cour des comptes της Γαλλίας προσδιόρισε το μέγεθος του εγχειρήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην τήρηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος και την εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το 2017.

«Το 2013 είναι μια κρίσιμη χρονιά», δήλωσε ο Didier Migaud, ο επικεφαλής του Cour des comptes και πρώην σοσιαλιστής βουλευτής. «Η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει ταυτόχρονα όχι ένα αλλά δύο ελλείμματα, στα δημόσια οικονομικά και στην ανταγωνιστικότητά της.»

Εκτιμώντας ότι  θα χρειαστεί εξοικονόμηση 33 δις ευρώ. για το στόχο του ελλείματος το 2013, η Γαλλία θα μπορούσε να δει το δημόσιο χρέος της να φτάνει φέτος το 90 τοις εκατό του ΑΕΠ της φέτος, σύμφωνα με το Cour des comptes. Το σώμα δεν ελεγκτών δεν μάσησε τα λόγια του δηλώνοντας ότι η χώρα κάθε άλλο παρά υποδειγματική ήταν όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της, σημειώνοντας ότι έχει μείνει πολύ πίσω από τη Γερμανία – και ότι η Ιταλία και η Ισπανία είχαν κάνει διπλάσια προσπάθεια για τα ελλείμματά τους.

«Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο κίνδυνος της διόγκωσης του χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι θεωρητικός » είπε ο κ. Migaud.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι απαιτούμενες περικοπές για το 2013 βασίστηκαν σε προβλέψεις ρυθμού ανάπτυξης 1 τοις εκατό – και θα ακολουθήσουν 6 δις έως 10 δισ. ευρώ, σε πρόσθετες περικοπές που απαιτούνται για την εκπλήρωση το στόχου του 2012 για έλλειμμα 4,4 τοις εκατό, αντισταθμίζοντας έτσι τη χαμηλή ανάπτυξη και τα χαμηλότερα από –το-προβλεπόμενο φορολογικά έσοδα.

Επεσήμανε ότι η  ανάλυση των περικοπών για το επόμενο έτος δεν λαμβάνει υπόψη τις νέες δαπάνες που έχει ήδη υποσχεθεί η κυβέρνηση, ή την επιστροφή των περίπου  5 δισ. ευρώ σε έσοδα από τη φορολόγηση των μη-εγχώριων μερισμάτων που έχει τελικά απαγορευθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Θα απαιτηθούν τόσο μια άνευ προηγουμένου συγκράτηση στις δημόσιες δαπάνες όσο και αύξηση των φόρων», είπε ο κ. Migaud.

Ο πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault, καθόρισε τα σχέδια οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης την Τρίτη, και παράθεσε ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012 την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την έκθεση του Cour des comptes για να επιρίψει ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση στην προηγούμενη κυβέρνηση του

Keywords
Τυχαία Θέματα