«Ανεπίδοτο γράμμα» για τη Moody’s οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής

Η απειλή της υποβάθμισης πλανάται πάνω από την Ευρώπη και από την πλευρά του οίκου αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής δεν προσέφεραν ουσιαστικές αλλαγές, που να μπορούν να μεταβάλουν το κλίμα αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό παρατείνει την απειλή αναθεώρησης των αξιολογήσεων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον οίκο.

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «το ανακοινωθέν της Συνόδου, στην ουσία, προσφέρει ελάχιστα νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι για τη συνοχή της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων πολιτικής, παρά την πρόσφατη Σύνοδο της ευρωζώνης, η Moody’s επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της ΕΕ εντός του πρώτου τριμήνου του 2012. Όπως είχε τονίσει η Moody’s τον Νοέμβριο, αυτό οφείλεται στο ότι «η απουσία μέτρων για σταθεροποίηση των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι η Ευρωζώνη και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω αναταράξεις και η συνοχή της ευρωζώνης υπό συνεχιζόμενη απειλή».

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο της Παρασκευής, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «αναγνωρίζει πως η ανακοίνωση τονίζει τη συνεχιζόμενη επιθυμία των πολιτικών της Ευρωζώνης να κινηθούν προς έναν κεντρικό δημοσιονομικό συντονισμό και δημιουργία αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά τους πόρους και τους κινδύνους. Ωστόσο, η Moody’s θεωρεί πως η ανακοίνωση προσφέρει ελάχιστα νέα μέτρα και τονίζει πως πολλά από αυτά είναι παρόμοια με αυτά που έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως».

«Σε γενικές γραμμές, η Moody’s πιστεύει πως τα ανακοινωθέντα μέτρα αντανακλούν τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της ανάγκης για αύξηση της στήριξης για τις δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες και τη σημαντική αντίθεση ισχυρότερων κρατών να το πράξουν» σημειώνει ο διεθνής οίκος.

«Ως εκ τούτου, τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αλλάζουν τη δηλωθείσα άποψη της Moody’s ότι η κρίση βρίσκεται σε κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο, με τις αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων να είναι επιρρεπείς σε εξάρθρωση, την οποία οι policymakers δύσκολα θα μπορέσουν να περιορίσουν. Αν και το κεντρικό σενάριο της Moody’s εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω ευρείες χρεοκοπίες, τα σοκ που είναι πιθανό να υλοποιηθούν ακόμα και υπό το «θετικό» σενάριο επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις τους επόμενους μήνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα