Αγώνας δρόμου για το «μαχαίρι» των 11,5 δισ. – Ποιες περικοπές έπεσαν στο τραπέζι

Τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 συζητήθηκαν στις χθεσινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με υπουργούς της κυβέρνησης. Όλα αυτά τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου απέστειλε τελεσίγραφο στους υπουργούς να προχωρήσουν οι ίδιοι σε περικοπές, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση την ευθύνη θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η προσπάθεια για την περικοπή

των δαπανών είναι ομαδική. «Περιμένουμε τις προτάσεις των υπουργών αλλά αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές», ανέφερε συγκεκριμένα. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μεγάλο μαχαίρι θα μπεί στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Ο κωδικός «κοινωνικά επιδόματα» κρίνεται καθοριστικής σημασίας καθώς από αυτόν θα προκύψει παραπάνω από το ένα τέταρτο των σχεδιαζόμενων περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, αν στο ποσό αυτό προστεθεί η σχεδιαζόμενη εξοικονόμηση από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, με επικρατέστερο το όριο των 2.400 ευρώ, με στόχο εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τότε είναι προφανές γιατί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίστηκε τη Δευτέρα «αρσιβαρίστας» στο περιθώριο των αλλεπάλληλων συσκέψεων του υπουργού Οικονομικών.

Η εξοικονόμηση πόρων ήταν και το θέμα της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοικονόμησης πόρων από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις να μην δίνονται με τη μορφή χρημάτων, αλλά με μεταφορά συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Καθώς βέβαια σε μια τέτοια απόφαση εμπλέκονται άμεσα και οι δήμοι, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση, την Τρίτη, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με τα 300 εκατ. ευρώ, για τα οποία είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και τα οποία «εκ παραδρομής» δεν

Keywords
Τυχαία Θέματα