Αυξημένος ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου στα περσινά επίπεδα, ελαφρώς αυξημένος στις 76.094, διατηρείται ο αριθμός των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα ενώ αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Το προηγούμενο ακαδημαϊκός έτος ο αριθμός των εισακτέων ήταν 74.440.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, φέτος, ο αριθμός

των εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες, αίροντας περιορισμούς όσον αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κ.ά.).

Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς των νέων διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους την περασμένη χρονιά. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.

Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων έχει βασιστεί στις εξής παραμέτρους:

Α) Στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2011- 2012.

Β) Στον μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για μία πενταετία τουλάχιστον.

Γ) Στις προτάσεις των Ιδρυμάτων, όπου αυτές υπήρχαν. Στις προτάσεις αυτές οφείλονται επιμέρους μειώσεις σε τμήματα ΤΕΙ.

Στον προαναφερόμενο αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων που θα ανακοινώσουν με δική τους ευθύνη οι ακόλουθες σχολές:

1. Οι στρατιωτικές σχολές.

2. Οι σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Οι σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

4. Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).

5. Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ).

Ο προαναφερόμενος συνολικός αριθμός των 76.094 θέσεων αφορά το 90% των θέσεων των πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, τους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου, ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων κα

Keywords
Τυχαία Θέματα