Αυστηροί όροι για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών

Τι προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου, γίνεται λόγος για «ελαχιστοποίηση του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο», ωστόσο επισημαίνεται ότι οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να

επιβάλουν μέτρα, ώστε οι κάτοχοι χρέους που δεν συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής, να αποδεχθούν τις απώλειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιώσει από τη Μαδρίτη μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες για το φορολογούμενο και θέλει να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στις τράπεζες, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες.

Το κείμενο αυτό, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί έως τις 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία οι υπουργοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της βοήθειας στην Ισπανία.

Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη «ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για το φορολογούμενο», αλλά σημειώνει ότι οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα, ώστε οι κάτοχοι χρέους που δεν συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής, να αποδεχθούν τις απώλειες.

Ένας νόμος θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου γι’ αυτό, αλλά «οι ισπανικές αρχές θα υιοθετήσουν και τις απαραίτητες τροποποιήσεις (…) αν το μοίρασμα του βάρους δεν γίνει σε εκούσια βάση» διευκρινίζεται στο κείμενο.

Σε επίπεδο επίβλεψης, η ΕΕ αξιώνει από τη Μαδρίτη να ενισχύσει τις εξουσίες της Τράπεζας της Ισπανίας μέχρι το τέλος του έτους, μεταβιβάζοντάς της προνόμια, τα οποία είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, όπως μια δύναμη επιβολής κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει, σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν. Θα έχει επίσης «το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να βεβαιώνεται ότι σέβονται τους όρους».

Εξάλλου, οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αξιώσεις για ίδια κεφάλαια και να παρουσιάζουν την αναλογία του 9%. Θα πρέπει επίσης «να μετάσχουν το ταχύτερο δυνατό στο κόστος της αναδιάρθρωσης με δικούς τους πόρους», κυρίως από την εκχώρηση ενεργητικών που δεν είναι στρατηγικής σημασίας και συμμετοχής, επισημαίνεται στο κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα