«Αχτίδα» ελπίδας για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής

«Παράθυρο» ελπίδας αφήνει ανοιχτό για την ελληνική κυβέρνηση η τελική έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 28ης-29ης Ιουνίου. Μετά τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης, η Αθήνα εκτιμά ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ -ή 24% του ΑΕΠ.

Η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την Ισπανία, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα και με δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για την αξιοποίηση της ευκαιρίας να μειωθεί έτι περαιτερω το ελληνικό χρέος, είναι να επιδείξει η κυβέρνηση αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων.

Το σημείο αυτό, εξάλλου, επισήμανε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναρρώνει από επέμβαση στο δεξί του μάτι.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λοιπόν, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των κρατών.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του χρέους (PSI), η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το ποσό των 50 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 25 δισ. και πιθανότατα εντός του Αυγούστου θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Αυτά τα χρήματα όμως, που θα διοχετευτούν στις τράπεζες με ενδιάμεσο το Δημόσιο, θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, το οποίο θα προσεγγίζει πλέον το 160% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση λοιπόν που η νίκη των Ιταλών και των Ισπανών στη Σύνοδο Κορυφής προχωρήσει πέρα από αυτές τις δύο χώρες και στην Ελλάδα, τότε αυτά τα 50 δισ. ευρώ δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος, το οποίο αυτομάτως μπορεί να πέσει στο 135% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα