The Guardian: Ξένες τράπεζες παρακινούν τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα

«Διευκολύνσεις» πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού στους πελάτες τους – Εκμεταλλεύονται το φόβο των πολιτών για την τύχη των καταθέσεών τους.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στις καταθέσεις στο εξωτερικό, φαίνεται πως λίγοι είναι εκείνοι οι συμπατριώτες μας, των οποίων… ίδρωσε το αυτί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «Τhe Guardian», το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ανώτατες τραπεζικές

πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μπορεί οι Έλληνες, φοβούμενοι μελλοντικό οικονομικό κραχ, να καταφεύγουν σε ξένα τραπεζικά συστήματα, ωστόσο είναι και οι ξένες τράπεζες με παραρτήματα στην Ελλάδα, που παρακινούν τους Έλληνες να βγάλουν τις καταθέσεις τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μόνο οι επενδυτές έβγαλαν από τις εγχώριες τράπεζες περίπου 12 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών εκείνων.

Στο βρετανικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανάλογες κινήσεις, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ αναφέρεται ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS και η Credit Suisse απλοποίησαν τις διαδικασίες, προκειμένου οι Έλληνες να ανοίγουν λογαριασμούς σε Γενεύη, αλλά και Ζυρίχη.

Συνολικά, εκτιμάται ότι 40 δισ. ευρώ, που ανέρχονται στο 17% του ΑΕΠ, έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα κατά το προηγούμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα