«Αόρατος Θίασος» στην IANOS Αίθουσα Τέχνης

ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ

Εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό κόσμο του Κ.Π. Καβάφη

με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του.

Ομαδική εικαστική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μικρή Άρκτος

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: έως 19 Μαΐου 2013

align="center">

Μια επίσκεψη στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ

με αφορμή την έκθεση ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ.

Η ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης εγκαινίασε τη νέα περίοδο λειτουργίας της τον Οκτώβριο του 2012.

Επαναδιατυπώνοντας την ταυτότητά της, παρουσιάζει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου.

Οι προγραμματιζόμενες εκθέσεις συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου (διαλέξεις, μουσικά, θεατρικά και άλλα θέματα) καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής).

Αναλυτικότερα, από τον Οκτώβριο έχουν παρουσιαστεί:

1. «TO BE» Εικαστικό αφιέρωμα στον William Shakespeare. 16 Οκτωβρίου -13 Νοεμβρίου 2012. Νέοι και διακεκριμένοι εικαστικοί δημιούργησαν πρωτότυπα έργα με αφετηρία τόσο το λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα όσο και την βαρύνουσα, τρέχουσα δυναμική της φράσης «to be-του να υπάρχεις» στο κέντρο της Αθήνας, σ” ένα δύσβατο σύμπαν. Η φράση αυτή, που έγινε η πρώτη μας έκθεση, σηματοδοτεί μ” έναν τρόπο, την επιθυμία του ΙΑΝΟΥ να συνεχίσει, να υπάρχει και να εξελίσσεται δημιουργικά στο πλαίσιο του πολιτισμικού χάρτη της πόλης.

2. «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη». 15 Νοεμβρίου -18 Δεκεμβρίου 2012. Με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, η ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης, υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Ένωσης Σμυρναίων, παρουσίασε ενενήντα πρωτότυπα έργα μικρών διαστάσεων (15χ21 ή 21χ15) διακεκριμένων και νέων καλλιτεχνών, ζητώντας τους να αποτυπώσουν, με τον δικό του ο καθένας τρόπο, τη Σμύρνη ως τόπο και μνήμη.

3. «Τα μυστικά του κήπου». 20 Δεκεμβρίου 2012 – 19 Ιανουαρίου 2013 Με αφορμή την επανέκδοση του γνωστού ομότιτλου δίσκου του Νίκου Κηπουργού από την Μικρή Άρκτο , παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα έργα των διακεκριμένων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν προκειμένου να εικονογραφήσουν το κάθε τραγούδι.

4. «Τέχνη στο πατάρι». 22 Ιανουαρίου – 9 Μαρτίου 2013. Ο Ιανουάριος προτείνεται στο εξής ως μήνας φιλοξενίας νέων δημιουργών, εικαστικών και designers, που δείχνουν τα έργα τους στον Ιανό, σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές.

5. «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!». 14-30 Μαρτίου 2013. Έκθεση ελλήνων εικονογράφων με θέμα το συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου και των σταδίων δημιουργίας του, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ, Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τρέχουσα έκθεση στην ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ είναι ο «ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ», Εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό κόσμο του Κ. Π. Καβάφη. Ο τίτλος του αφιερώματος στον Καβάφη «Αόρατος Θίασος», προερχόμενος από τον στίχο του εμβληματικού όσο και εξαιρετικά επίκαιρου ποιήματος «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», μιλά για τις αόρατες σταθερές, για τους ανθρώπους και τις αξίες που μπορούμε και επιλέγουμε να συγκρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ώρα που αναγκαστικά «αποχαιρετούμε» την ιδανική Αλεξάνδρεια. Μιλά για τα «πιστεύω» που εξακολουθούν να λειτουργούν ως τρόπος ζωής και κινητήρια δύναμη.

Με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση του ποιητή, επιθυμία μας είναι ο «Αόρατος Θίασος» να αποτελέσει έναν τόπο εικαστικής περιπλάνησης στην ποίηση του Καβάφη. Είτε «αναγιγνώσκοντας» και διεισδύοντας στο ποιήμα με το οποίο επέλεξαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες να συνομιλήσουν, είτε αποτυπώνοντας κάποιο από τα λιγότερο συγκεκριμένα αλλά εξίσου σημαντικά ίχνη και σημεία στίξης του κόσμου του ποιητή.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Σπύρος Αγγελόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Σοφία Δατσέρη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κόντης, Μαρίνα Κροντηρά, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης, Λίλα Σωτηρίου, Ειρήνη Τατάκη, Άννα Φιλίνη, Πάβλος Χαμπίδης.

Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η έκθεση παρατείνεται έως 19 Μαΐου.

Η ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά, τη φιλοξενία της έκθεσης στο Φεστιβάλ Φιλίππων υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη τον προσεχή Ιούλιο καθώς και τη μεταφορά της έκθεσης στο Κάιρο, στο πλαίσιο του εορτασμού των φετινών Καβαφείων, που διοργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Επόμενες εκθέσεις:

· «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και τον Σωτήρη Δημητρίου, συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου.

· Έκθεση νέων αποφοίτων της ΑΣΚΤ.

· «Το ελληνικό καλοκαίρι του Jacques Lacarriere«. Ομαδική εικαστική έκθεση.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η συνεργασία του ΙΑΝΟΥ με διακεκριμένους αλλά και νέους έλληνες εικαστικούς στο πλαίσιο της σειράς «ΙΑΝΟS ART«. Η ΙΑΝΟS ART αποτελείται από χρηστικά και διακοσμητικά σκεύη και αντικείμενα τέχνης, φιλοτεχνημένα από έλληνες εικαστικούς, σε συνεργασία με την Μικρή Άρκτο και την Ίριδα Κρητικού. Με την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να ενισχύουμε την παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητά μας, στηρίζουμε τους έλληνες εικαστικούς που αποτελούν ζωτικό μέρος της.

IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ: 10:00 – 20:00, Σαβ: 10:00-18:00

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ψυχαγωγία > Music Dreams
Αόρατος Θίασος, IANOS Αίθουσα Τέχνης,aoratos thiasos, IANOS aithousa technis