Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανώτατο μελετούν την σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε ο Ι. Νικολάου

16:46 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης βρίσκεται σε διάλογο με το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου.

|Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι «καταθέσαμε κάποιες απόψεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για

την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων που θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «ένα βασικό μέτρο είναι η υιοθέτηση του συστήματος αυτοματοποίησης της καταγραφής των πρακτικών, η οποία θα βοηθήσει στην έγκαιρη προετοιμασία όλων των πρακτικών των δικαστηρίων, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση που προκαλείται ως συνέπεια αυτού και πολύ περισσότερο δε στην προετοιμασία των εφέσεων».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προώθησης συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου και μηχανογράφησης, εξηγώντας ότι πρόκειται για τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων και πως έτσι μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «το τρίτο μέτρο που συζητήσαμε είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «για τα δύο μέτρα, αυτό της μηχανογράφησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ετοιμάζεται ήδη συγκεκριμένη εισήγηση η οποία θα υποβληθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της, κατά τρόπο που να μπορεί να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης».

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη σημερινή γραφειοκρατία και τα τρία αυτά συστήματα θα συμβάλουν την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος στα δικαστήρια μας», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι «θα βλέπουμε υποθέσεις να καταχωρούνται στα δικαστήρια μέσω του διαδικτύου και θα σταματήσουμε να επικολλούμε χαρτόσημα, ενώ την ίδια ώρα θα γίνεται η διαχείριση υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ο ίδιος ελπίζει και με τη διαφοροποίηση που μπορεί να γίνει από το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τους θεσμούς δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται στο δικαστήριο, ότι θα μπούμε σε καλούς στόχους ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι «για κάποια από αυτά τα προγράμματα, λόγω, δυστυχώς, της οικονομικής κατάστασης στον τόπο, αναγκαστικά θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα της σύμπραξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα».

Ερωτηθείς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι «το σύστημα εγκατάστασης ενός ηλεκτρονικού συστήματος που να παρέχει τη δυνατότητα φωτογράφησης συγκεκριμένων τροχαίων παραβάσεων μελετάται από το Υπουργείο του και από την Αστυνομία».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «μέχρι σήμερα η Πολιτεία επιχείρησε τρεις φορές να κατακυρώσει προσφορά για ένα παρόμοιο σύστημα, ωστόσο, αυτές έχουν ακυρωθεί από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και για αυτό το λόγο γίνεται επαναξιολόγηση και των συστημάτων που υπάρχουν σήμερα, αλλά και της διαδικασίας, έτσι ώστε αν το επιτρέπει ο οικονομικός προγραμματισμός του κράτους, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος».

Πρόσθεσε ότι αυτό το σύστημα «θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο κάποιων δρόμων όπου παρουσιάζονται αυξημένες παραβάσεις τροχαίων κανονισμών και η βούλησή μας είναι να προωθηθεί ένα τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς για το θέμα των κενών θέσεων στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «πρόκειται για 299 κενές θέσεις στην Αστυνομία και άλλες 60 θέσεις στην Πυροσβεστική, οι οποίες αφορούν αστυνομικής φύσης καθήκοντα”. Πρόσθεσε ότι «θα πληρωθούν από αστυνομικούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εκτελούν μη αστυνομικής φύσης καθήκοντα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «το θέμα των θέσεων που αφορούν καθήκοντα που δεν θα είναι αστυνομικής φύσης έχει συζητηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η βούληση που υπάρχει είναι ότι στο πλαίσιο, είτε κάποιων οργανισμών που έχουν κλείσει τον κύκλο προσφοράς τους, είτε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας και ημικρατικών οργανισμών, το γραφειακό προσωπικό που θα εξοικονομηθεί να αξιοποιηθεί στην Αστυνομία σε μη αστυνομικής φύσης καθήκοντα».

Καταλήγοντας είπε ότι «σύντομα, τις προσεχείς βδομάδες, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε κάποιους από τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε τμήματα της Αστυνομίας που είτε θα συντμηθούν, είτε θα καταργηθούν, και θα τους αξιοποιήσουμε σε πεζές περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων και κυρίως σε τουριστικές περιοχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα