ΥΠΟΙΚ: Στους πρώτους μήνες του 2014 η πλήρης άρση των μέτρων εντός Κύπρου

14:30 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στους πρώτους μήνες του 2014 τοποθέτησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, πλην της εξαγωγής κεφαλαίων εκτός Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σε συνέδριο, που διοργάνωσε η IMH και το περιοδικό Gold, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο υπογράφηκε με την Τρόικα ένας οδικός χάρτης για βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω

χαλαρώσεων, ωστόσο δεν καθορίστηκε ακριβές χρονικό πλαίσιο.

«Η μετάφραση του οδικού χάρτη σε ένα χρονικό πλαίσιο μας τοποθετεί πράγματι, στους πρώτους μήνες του νέου έτους, σχετικά με όλους τους περιορισμούς, με έναν να απομένει, τον πιο ευαίσθητο, που είναι η διεθνής διακίνηση κεφαλαίων», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι η πορεία της Κύπρου διαφέρει από αυτή της Ισλανδίας.

«Ίσως είμαι πολύ αισιόδοξος, όμως νομίζω ότι η μέχρι τώρα εμπειρία μας, δείχνει ότι ακολουθούμε μια πορεία, η οποία είναι διαφορετική από αυτή της Ισλανδίας», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αρθούν τέτοια περιοριστικά μέτρα, από τη στιγμή που επιβληθούν και ανέφερε ότι η Κύπρος ακολουθεί μια πορεία σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων και ότι ήδη οι περιορισμοί είναι πολύ πιο χαλαροί τώρα, με τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές να διεξάγονται χωρίς προβλήματα.

«Ανησυχώ περισσότερο για το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται με τη διατήρηση αυτών των περιορισμών, παρά για τις πραγματικές επιπτώσεις τους», πρόσθεσε.
Έφορος Εταιρειών
———————-
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «όλοι είμαστε ένοχοι που αφήσαμε αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται σε ένα τέτοιο κρίσιμο τμήμα».

Αναφέροντας ότι τα προβλήματα δεν είναι νέα, δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων.
Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δημόσια υπηρεσίας που ξεκίνησε με την επίβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και ειδικών της βρετανικής Κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι αναμένει σε λίγους μήνες, ότι θα υπάρξουν πραγματικές αποφάσεις και αλλαγές.
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
————————-
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγεί η Κύπρος από αυτές τις κατηγορίες είναι να μην αφεθεί κανένα παράθυρο στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Δήλωσε ότι η Κύπρος δεν έχει επιλογή από το να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ώστε να καθαρίσει το όνομά της και η βιομηχανία να προχωρήσει χωρίς σκιές.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, ότι δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες πρακτικές και συνεπώς δεν έχουμε ανάγκη από «παραθυράκια». Κάτι τέτοιο, είπε, θα γίνει με επένδυση σε ποιοτικές, υγιείς διαδικασίες και εξαιρετικές ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε άδικες και πολιτικά κινούμενες κατηγορίες.

Διεθνείς επενδύσεις
——————–
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο για διατήρηση του καθεστώτος αποφυγής διπλής φορολογίας, πρωτίστως με χώρες με τις οποίες ήδη έχει υπογραφεί η σχετική συνθήκη και δευτερευόντως για διεύρυνση του καταλόγου με άλλες χώρες.

Παράλληλα ανέφερε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να καθαρίσει το δρόμο για όλες τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, με απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είπε επίσης ότι κάποιοι τομείς αναδύονται αυτή τη στιγμή, όπως αυτός της ενέργειας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για τον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων και των επαγγελματικών υπηρεσιών, αφού η Κύπρος διαθέτει μοναδική εμπειρογνωμοσύνη και άριστα καταρτισμένο προσωπικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα