ΥΠΕΞ: Η Προεδρία της ΕΕ κρίσιμος στόχος για την Κύπρο

13:42 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι ”ένας κρίσιμος στόχος που, για να μπορέσουμε να τον φέρουμε επιτυχώς εις πέρας, θα πρέπει να επιδιώξουμε την ευρύτερη συνεργασία όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, των κοινωνικών εταίρων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών”, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι ”μια επιτυχής Προεδρία αποτελεί στόχο όλων μας, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προσεγγίσεων, αφού θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει την Κύπρο,

όχι μόνο στον ευρωπαϊκό, αλλά και στον διεθνή χώρο”.

Σε ομιλία της το Σάββατο με θέμα ”Η Κύπρος του χθες και του σήμερα: Η πρόκληση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ”, στον Ιατρικό Σύλλογο Λεμεσού, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην ιστορία της ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου, που ”αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του τόπου και το επιστέγασμα μιας μεγάλης και μακρόχρονης πορείας”.

”Αποτέλεσε, όμως, και την απαρχή της άμεσης και αποτελεσματικής συμμετοχής της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στην ΕΕ δεν είμαστε απλοί θεατές. Συμμετέχουμε ενεργά με στόχο τη δημιουργική μας συμβολή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλους τους τομείς”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ”η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μιαν ιστορική στιγμή για την Κύπρο, ίσως μια από τις σημαντικότερες στη μετά την ανεξαρτησία εποχή, αλλά και μια τεράστια ιστορική πρόκληση”, και ανέφερε ότι ”η κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών”.

”Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομία χωρίς οικονομική ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό και μια από τις κύριες προτεραιότητές μας θα είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε όλες σχεδόν τις χώρες μέλη”, είπε.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ”η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν μέγιστη έγνοια και προτεραιότητά μας”, είπε, προσθέτοντας ότι ”τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται στη μέση μιας βαθύτατης κρίσης με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η κυπριακή Προεδρία θα κληθεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το μέλλον της Ενωσης”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις διάφορες άλλες προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας και σημείωσε ότι ”η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί για εμάς, πέρα από πρόκληση, και μια ιστορική ευκαιρία για να συμβάλουμε ακόμη πιο άμεσα στην επίτευξη των οραμάτων και στόχων της ΕΕ”.

”Φιλοδοξία μας ως προεδρεύουσα χώρα είναι να συμβάλουμε ώστε η ΕΕ να λειτουργεί ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας”, είπε και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων στενής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

Όσον αφορά τη διεύρυνση, είπε ότι η Κύπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα