ΥΠΕΞ : Ήρθε η ώρα τα ΗΕ να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους

14:05 21/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να αποδείξουν τα Ηνωμένα Εθνη την αποτελεσματικότητά τους και να χρησιμοποιήσουν την προληπτική διπλωματία προς την κατεύθυνση της Τουρκίας σε σχέση με τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κύπρου και του κυριαρχικού της δικαιώματος για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Σε χαιρετισμό της την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση για την Ημέρα του ΟΗΕ με τίτλο «Τα ΗΕ

και η προληπτική διπλωματία», η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις επιτυχίες αλλά και στις αδυναμίες του ΟΗΕ, λέγοντας ότι μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, επιθυμούν όπως τα ΗΕ αναλάβουν ένα πιο ενεργό και ισχυρό ρόλο, υπεραμυνόμενα με συνέπεια το διεθνές δίκαιο όταν αυτό παραβιάζεται.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, θεωρούν τα ΗΕ ως τον υπερασπιστή της Χάρτας του ΟΗΕ και τον εγγυητή της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΣΑ του Οργανισμού, όταν αυτά παραβιάζονται κατάφωρα.

Δυστυχώς όμως, είπε, «η εμπειρία μας τα τελευταία 37 χρόνια ήταν πολύ απογοητευτική σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Οπως είπε, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η χώρα αυτή συνεχίζει να στηρίζεται στα ΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενη στις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τα ΗΕ να χρησιμοποιήσουν την προληπτική διπλωματία προς την Τουρκία. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους και να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους».

Σε ό,τι αφορά τις επιτυχίες των ΗΕ, είπε ότι για την Κύπρο, τα ΗΕ έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό και εξήγησε ότι οι νόμοι για την κυριαρχία των κρατών έχουν προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της.

Τα ΗΕ, είπε, πρόσφεραν στην Κύπρο την απαραίτητη νομική, πολιτική αλλά και ηθική στήριξη και αναγνώριση μέσω της υιοθέτησης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ όλα αυτά τα χρόνια.

«Αυτή η στήριξη και αναγνώριση μας βοήθησε να επιβιώσουμε μέσα στα χρόνια των τουρκικών απειλών και προκλήσεων τη δεκαετία του 1960 αλλά και στη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή που έφερε τόση πολλή καταστροφή και πόνο», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι ακριβώς αυτή η στήριξη και αναγνώριση που «μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ότι οι προσπάθειές μας να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τύχουν προστασίας παρά τις απειλές από την γείτονά μας στο βορρά, την Τουρκία».

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρίσκεται στο νησί από το 1964, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση – λόγω των περιορισμένων όρων εντολής της – να εμποδίσει την τουρκική εισβολή και κατοχή – και έχοντας χάσει στρατιώτες της λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, έχει προσφέρει ασφάλεια και παρηγοριά στον κυπριακό λαό εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρκουλλή έκανε αναφορά στις καλές υπηρεσίες του

Keywords
Τυχαία Θέματα