ΥΠΕΞ : Δεν θ’ αφήσουμε την Τουρκία να θέσει εμπόδια στην Προεδρία

14:05 21/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως εμπόδιο στην  αποτελεσματική διεκπεραίωση της Προεδρίας μας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός  Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση  της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και του ΟΠΕΚ με θέμα την Κυπριακή  Προεδρία της ΕΕ.

«Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα μας μετακινήσει από τον  αμετάκλητο στόχο μας για επίτευξη βιώσιμης λύσης που να επανενώνει την  Κύπρο», προσθέτοντας ότι

«ελπίδα και όραμά μας παραμένει να εξευρεθεί λύση το  συντομότερο δυνατό».

Θα ήταν, είπε, «ευχής έργο αν μέχρι την Προεδρία η πατρίδα μας εκπλήρωνε το στόχο της επανένωσης, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς πεισματικά συνεχίζουμε να λειτουργούμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να απεμπολούμε βασικές αρχές και διεκδικήσεις, για μια βιώσιμη λύση». Πρόσθεσε ότι αυτή θα πρέπει να «βρίσκεται στα συμφωνημένα πλαίσια της λύσης του ενός κράτους, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια που θα έχει τη συνταγματική δομή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη αρνητική πολιτική της τουρκικής πλευράς και η επιδίωξη λύσης δύο κρατών και των συναφών συνομοσπονδιακών προσεγγίσεων της τουρκικής πλευράς τορπιλίζουν την όποια ουσιαστική σύγκλιση».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «η μέχρι στιγμής μη επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες οφείλεται στην αδιάλλακτη και άτεγκη συμπεριφορά και τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και δεν αφήνει περιθώρια για τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις για λύση πριν την Προεδρία».

Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών, «ποτέ και από κανένα, πλην της Τουρκίας, δεν τέθηκε θέμα λύσης του Κυπριακού πριν την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία των υποχρεώσεων της και για την άσκηση των δικαιωμάτων της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Η Προεδρία, υπογράμμισε, «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους μέλους και θεσμό της ΕΕ για την άσκηση του οποίου καμία παρέμβαση δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα από τρίτες χώρες».

Αναφερόμενη στις απειλές της Τουρκίας ότι θα παγώσει για το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας τις σχέσεις της με την ΕΕ ή με την Προεδρία της, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη θέση ότι αυτές «αποτελούν ύβρη και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η τουρκική προκλητικότητα να τύχει της κατάλληλης απάντησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλους τους υπόλοιπους θεσμούς της ΕΕ».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, «θα εκπληρώσει με επιτυχία την ιστορική πρόκληση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ». Είμαστε, πρόσθεσε, «αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία και αποτελεσματικότητα το έργο που θα μας ανατεθεί».

Παράλληλα, η Υπουργός τόνισε ότι «το Κυπριακό δεν αποτέλεσε παρά τις προσπάθειες και απειλές και τότε της Τουρκίας εμπόδιο στην ένταξη μας στην ΕΕ και δεν θα επιτρέψουμε να το χρησιμοποιήσει και τώρα η Τουρκία ως εμ

Keywords
Τυχαία Θέματα