ΥΠΕΣ: Η Εκκλησία θα ανταποκριθεί για τη συμφωνία του 1971

14:02 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βέβαιη ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Εκκλησία για υλοποίηση της συμφωνίας κράτους – Εκκλησίας που εκκρεμεί από το 1971, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Η κ. Μαύρου κλήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο το κράτος ζητά από την Εκκλησία κτήματα αξίας 206 εκατ. ευρώ για συμφωνία που εκκρεμεί από το 1971 για μεταβίβαση από την Αρχιεπισκοπή περίπου 15 χιλιάδων στρεμμάτων γης ως αντιστάθμισμα για κάλυψη με χορηγία της μισθοδοσίας του εφημεριακού

κλήρου της υπαίθρου.

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει εντολή στο ΥΠΕΣ να προχωρήσει με την υλοποίηση της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι με βάση τη συμφωνία του 1971 θα πρέπει ένα κομμάτι της ακίνητης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας να μεταβιβαστεί στο κράτος.

«Μιλούμε για μια έκταση γύρω στα 15,500 στρέμματα. Αν και το θέμα απασχόλησε στο παρελθόν δεν υπήρξε ουσιαστικά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τώρα προχωρούμε», είπε η κ. Μαύρου.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία θα ανταποκριθεί, λέγοντας ότι είναι σαφής η δέσμευση της Εκκλησίας.

«Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Εκκλησία. Είναι σαφής η δέσμευση της Εκκλησίας και δεν βλέπω για ποιον λόγο να υπάρξει πρόβλημα», συνέχισε.

Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι το κράτος έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή.

«Αλλωστε το κράτος έχει ανταποκριθεί στο δικό του κομμάτι της συμφωνίας και πληρώνει σήμερα γύρω στα έξι εκατ. ευρώ το χρόνο για τους μισθούς των κληρικών αν και όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία το 1971 αναμενόταν ότι το κονδύλι δεν θα ξεπερνούσε τις 300. χιλιάδες ευρώ», επισήμανε.

Εξέφρασε τη θέση ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε και ελπίζω σύντομα με την Εκκλησία να ολοκληρώσουμε και τις πιο τεχνικές πτυχές του θέματος αυτού».

Ερωτηθείσα εάν θα γίνουν ενέργειες ούτως ώστε το κράτος να μην καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών, η Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας.

Εκείνο που έχει απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, είναι η υλοποίηση της βασικής αρχής.

«Το κράτος πληρώνει, άρα η γη θα πρέπει να μεταβιβαστεί», σημείωσε η κ. Μαύρου, λέγοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν και τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν είτε από την Εκκλησία είτε από το κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα