ΥΠΕΣ: Δημιουργία μονάδων στερεών αποβλήτων σε Λεμεσό/Λευκωσία – Μεγάλο το πρόστιμο από ΕΕ

18:08 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατάθεσε σήμερα στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για προκήρυξη προσφορών στις επόμενες ημέρες για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Πεντάκωμο στην Λεμεσό και στους Αγίους Ηλιοφώτους στην Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο ΥΠΕΣ είπε ότι «η σημερινή συνεδρία ήταν η τελευταία σε σχέση με

το ξεκαθάρισμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για δημιουργία των νέων ΧΥΤΑ».

Κατατέθηκε από πλευράς Κυβέρνησης, συνέχισε, η απόφαση ότι προχωρούμε άμεσα με την προκήρυξη προσφορών για το εργοστάσιο της Λεμεσού και ακολούθως αν κι εφόσον δεν υπάρξει οποιαδήποτε θεαματική ανατρεπτική θέση μέσα από τις προσφορές θα προχωρήσουμε και για το δεύτερο εργοστάσιο της Λευκωσίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ο κίνδυνος για επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της καθυστέρησης στην δημιουργία μονάδων, απάντησε : «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος, είναι δεδομένο πλέον. Εχουν επιβληθεί. Εχει ληφθεί η απόφαση κι εκείνο που αναμένουμε είναι το ύψος του προστίμου, το οποίο ας σημειωθεί έχει και αναδρομική ισχύ. Μιλούμε για πολλά λεφτά. Αυτό είναι αποτέλεσμα ανακολουθίας, αν θέλετε από την πολιτική ηγεσία που μας οδήγησε τόσα χρόνια μετά να μην έχουμε εργοστάσια επεξεργασίας σκυβάλων, να συνεχίζουμε έστω και σε δύο περιοχές – Κοτσιάτη και Βατί – να ρίχνουμε τα σκύβαλα. Αυτό κάποτε έπρεπε να το πληρώσουμε, αλλά στο τέλος εκείνος που πληρώνει είναι ο Κύπριος φορολογούμενος».

Σε σχέση με την έρευνα για την Κόσιη, ο κ. Χάσικος είπε πως «έχει φθάσει στο τέλος και αυτή η έρευνα».

Ανέφερε ότι «υπάρχει πόρισμα, το οποίο θα έχω στα χέρια μου στις επόμενες δύο τρεις ημέρες. Κοινωνός του πορίσματος θα καταστεί και η Βουλή αλλά και η Γενική Ελέγκτρια. Το πόρισμα θα είναι διδακτικό με την έννοια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με τα νέα συμβόλαια, τις νέες προσφορές για τα άλλα εργοστάσια αλλά την ίδια στιγμή αναμένω ότι το πόρισμα θα λειτουργήσει πολύ-πολύ βοηθητικά στο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με το εργοστάσιο της Κόσιης ώστε ο πολίτης να πληρώνει πιο λίγα τέλη».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «δεν αποκλείεται η Νομική Υπηρεσία πάρει το πόρισμα και το μελετήσει να διαπιστώσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου είπε πως συνήλθαν σήμερα σε μια κοινή συνεδρία για να εξετάσουν στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών την άσκηση πολιτικής που αφορά την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, μια συζήτηση που κρατεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Η τελική πρόταση της Κυβέρνησης, σημείωσε, ήταν η άμεση προκήρυξη προσφορών για την δημιουργία του νέου σταθμού στο Πεντάκωμο στην Λεμεσό και ο προγραμματισμός για την υποβολή προσφορών για το ΧΥΤΙ της Λευκωσίας.

Εχουν ακουστεί, ανέφερε, πάρα πολλές απόψεις στην Επιτροπή, για καλύτερους τρόπους που θα ελαφρύνουν το κόστος που θα κληθεί να πληρώνει ο πολίτης από τα απόβλητα.

Επέμενα πάρα πολύ, είπε, στην εφαρμογή ευρωπαϊκής στρατηγικής που προνοεί την διαλογή στην πηγή, όπως και την γκομποστοποίηση, την ανάκτηση, την επαναχρησιμοποίηση, που θα μειώσουν κατά πολύ πρώτον την παραγωγή σκουπιδιών και δεύτερον έχουμε και το δεδομένο της μείωσης των σκουπιδιών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σημασία έχει όμως, διευκρίνισε, ότι λήφθηκε η πολιτική απόφαση κι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις παρά μόνο θα γίνουν οι προκηρύξεις για να προλάβουμε και τις προθεσμίες, «γιατί αν δεν τις προλάβουμε θα χάσουμε την χρηματοδότηση κατά 85% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε».

Οσον αφορά την τοποθεσία που θα γίνει ο δεύτερος σταθμός στην Λευκωσία, στους Αγίους Ηλιόφωτους, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι οι κοινότητες της περιοχής – που είναι βεβαρυμμένη με χοιροστάσια, σφαγεία μεταλλεία που ταλαιπωρούν – έχουν καταλήξει στο ότι για να μπορέσουν να συζητήσουν και να αποδεχτούν την κατασκευή τέτοιας μονάδας εκεί, πρέπει να λυθούν τα προβλήματα οχληρίας που υπάρχουν.

«Εχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα κάνουμε μια κοινή επίσκεψη στις κοινότητες να συζητήσουμε ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών για να τύχουμε χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γεώργιος Γεωργίου είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον τόπο μας τέθηκε πάνω σε μια νέα βάση, σύγχρονη, ιδιαίτερα μετά την ένταξη μας στην ΕΕ και τις υποχρεώσεις όπως αυτές εκπηγάζουν τόσο από την κείμενη νομοθεσία όσο και από την κοινοτική νομοθεσία».

Η πολιτική της Κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων λήφθηκε, σημείωσε.

Τα περιθώρια δεν είναι μόνο στενά αλλά τα ξεπεράσαμε, είπε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι η αδράνεια των προηγούμενων χρόνων τερματίστηκε.

«Η παρούσα Κυβέρνηση με δημόσια διαβούλευση πήρε την πολιτική απόφαση για δημιουργία ΧΥΤΙ στην Λεμεσό και Λευκωσία», πρόσθεσε.

Ως Επιτροπή Ελέγχου, σημείωσε, χαιρετίζουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Εσωτερικών τον περασμένο Μάιο ενώπιον της Επιτροπής για την διοικητική έρευνα που έγινε και ολοκληρώθηκε ήδη για τον έλεγχο της σύμβασης του κράτους με το ΧΥΤΙ στην Κόσιη.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, από ένα κακό συμβόλαιο που σχεδιάστηκε για να είναι κακό θα ληφθούν υπόψη στις νέες συμβάσεις με υπέρτατο σκοπό και στόχο το μεγαλύτερο όφελος προς τους δημότες των δήμων αλλά και των κοινοτήτων που θα επηρεαστούν και θα τους αφορά η δημιουργία των νέων εργοστασίων.

«Όπως λέχθηκε από τον ΥΠΕΣ το πόρισμα έχει ήδη ολοκληρωθεί, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο του ούτε και ο ίδιος αλλά μόλις δοθεί στο Υπουργείο ζητήσαμε ως Επιτροπή Ελέγχου να τεθεί και ενώπιον μας και μέσα από τα συμπεράσματα του και γενικότερα τις θέσεις του ερευνώντος λειτουργού, αυτό το πόρισμα θα τύχει περαιτέρω διερευνήσεις για ενδεχόμενες διοικητικές, πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες όσων συνήργησαν στην συρραφή του», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως «επιτέλους ύστερα από πολλά χρόνια και πολλή χρονοτριβή έχουν τροχοδρομηθεί αποφάσεις για το κλείσιμο των δύο σκουπιδότοπων Κοτσιάτη και Βατί, οι οποίοι έχουν στοιχίσει και θα στοιχίσουν όχι μόνο στην Κυβέρνηση αλλά και στον Κύπριο καταναλωτή ακόμα ένα χαράτσι το οποίο θα κληθεί να πληρώσει».

Σημείωσε ότι από τις 25 Ιουλίου, εμείς προειδοποιήσαμε ότι αυτό το πρόστιμο θα ήταν πολύ μεγάλο και φαίνεται ότι από στόματος Υπουργού έχει παραδεχτεί ότι όντως το πρόστιμο είναι μεγάλο.

Η απόφαση, συνέχισε, είναι ότι τροχοδρομούνται άμεσα προσφορές για την Λεμεσό. Όμως, σημείωσε, για να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμο θα πρέπει να κλείσει και ο Κοτσιάτης. Διερωτήθηκε αν θα προλάβουμε να τροχοδρομήσουμε και το κλείσιμο του Κοτσιάτη μέσα στα χρονοδιαγράμματα για να επωφεληθούμε από την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε επίσης ότι η δαπάνη για τα σκύβαλα σε κάθε νοικοκυριό θα ανέρχεται περίπου στα 250 ευρώ ετησίως.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι συζητήσαμε «με το πιστόλι στον κρόταφο λόγω προστίμων της ΕΕ που έχουν να κάνουν με την ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική αυτών των Κυβερνήσεων της χώρας μας».

Το πρόστιμο για την διαχείριση αστικών αποβλήτων, σημείωσε, είναι αναπόφευκτο και φαίνεται ότι θα είναι μεγάλο.

«Και μάλιστα η εντύπωση που έχουμε αποκομίσει εμείς σήμερα είναι ότι με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, το πρόστιμο θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχουν τεθεί από πλευράς της ΕΕ, που είναι το άμεσο κλείσιμο των σκυβαλότοπων στο Βατί και Κοτσιάτη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα