Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ΠΚ

18:13 20/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η πλήρως ιδιωτική ιδιοκτησία οργανισμών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρισμού είναι το καθεστώς με την καλύτερη απόδοση σε όρους παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ).

Σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Κέντρο, ενημερώνει ότι η έρευνα έγινε «χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά δεδομένα και υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και, επιπλέον, να διορθώσουν κοινωνικές αδικίες».

«Η

ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων προκύπτει ως μια ελκυστική επιλογή για την Κύπρο, γιατί μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μοχλός πίεσης για να βελτιωθούν οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας, αλλά και ως μέσο μείωσης του υπέρμετρου δημόσιου χρέους και ικανοποίησης των απαιτήσεων των διεθνών δανειστών της χώρας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ προκύπτει ότι η πλήρως ιδιωτική ιδιοκτησία είναι το καθεστώς με την καλύτερη απόδοση, σε όρους παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, στις τηλεπικοινωνίες και τον ηλεκτρισμό».

Συνεπώς, εκφράζεται η θέση ότι «θα ήταν λάθος για τη χώρα αν η κυβέρνηση υποκύψει στην πολιτική και συνδικαλιστική πίεση και προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες διατηρούν για την ίδια μερίδιο στην ιδιοκτησία των νέων εταιρειών». Ακόμη χειρότερο, συμπληρώνεται, «θα ήταν η κυβέρνηση να κρατήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στην ιδιοκτησία των εν λόγω εταιρειών, με σκοπό να τις έχει υπό τον έλεγχό της».

Σύμφωνα με το ΚΟΕ «γενικά, τα εμπειρικά δεδομένα στην Ευρώπη δείχνουν ότι σε όλα τα σενάρια που η Κυβέρνηση έχει μερίδιο στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας παρατηρείται μειωμένη ανταγωνιστικότητα».

Σημειώνεται παράλληλα ότι «η πιο σημαντική πτυχή στην οποία η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων, είναι η ρύθμιση των αγορών». Εφιστά την προσοχή μεταξύ άλλων ότι «ο σωστός σχεδιασμός του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι νέες επιχειρήσεις είναι η προϋπόθεση που θα καταστήσει βέβαιο ότι το όφελος (αύξηση παραγωγικότητας) από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές υπό μορφή χαμηλότερων τιμών και όχι στους νέους ιδιοκτήτες υπό μορφή υπερκέρδους».

Όσον αφορά στους μισθούς και την απασχόληση στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις «θα είναι αναπόφευκτα αρνητικές – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», όπως αναφέρεται.

Εξάλλου, προστίθεται, «είναι με τη μείωση του εργατικού κόστους και τη βελτίωση στην οργάνωση που μια εταιρεία αυξάνει την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της». Σημειώνεται ωστόσο ότι «τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την κοινωνία είναι συνολικά πολύ μεγαλύτερα από τις απώλειες των εργαζομένων στις κρατικές επιχειρήσεις».

Εκφράζεται ακόμη η θέση ότι «το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις κρατικές επιχειρήσεις – και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – έχουν επωφεληθεί από ένα προνομιακό εργασιακό καθεστώς για πολλά χρόνια σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των καταναλωτών είναι ακόμα ένας λόγος υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, που αντανακλά στην κοινωνική δικαιοσύνη».

Τέλος, αναφέρεται ότι αυτοί που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι όσοι υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις λόγω μεταρρυθμίσεων για το καλό του κοινωνικού συνόλου «έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν τα νόμιμα συμφέροντα τους, όμως δεν έχουν το δικαίωμα (και την αντικειμενικότητα) για να αποφασίζουν αν πρέπει ή όχι να γίνουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα