ΥΠΑΜ: Στόχος μας η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου

13:06 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου προσθέτοντας ότι ενωμένοι, με συλλογικές προσπάθειες, μακριά από αντιπαραθέσεις μπορούμε να καταφέρουμε να περάσουμε τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας και να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στο κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Σε δηλώσεις ύστερα από τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου

Βασίλειος στους τάφους των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι απέτισε «φόρο τιμής στους ήρωες του ’74 αλλά και τους πρόσφατους ήρωες, τον Ισαάκ και Σολωμού που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και αντλούμε, πρέπει να αντλούμε δύναμη από τη θυσία τους, που πρέπει να κουβαλούμε όλοι μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου μας».

Αυτός, συνέχισε «είναι ο στόχος, η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού μας. Περνούμε πολύ δύσκολα αυτές τις μέρες θα έλεγα την πιο δύσκολη περίοδο από το 1974. Όμως ενωμένοι με συλλογικές προσπάθειες μακριά από αντιπαραθέσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στο κυπριακό λαό αλλά ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Το χρωστάμε πάνω απ όλα σ αυτούς τους ήρωες και αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο που θα κάνουμε» σημείωσε.

Ναρκωτικά στα στρατόπεδα

Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στο θέμα των ναρκωτικών που μαστίζει την Εθνική Φρουρά και πρόσθεσε πως ζήτησε τη βοήθεια του Μητροπολίτη Κωνσταντίας στο «πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους νέους μας. Είχα και την υπόσχεση και την στήριξη του Πανιεροτάτου ότι η εκκλησία θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις και ο ίδιος προσωπικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο σε στρατόπεδα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

Κληθείς να αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ναρκωτικών, ο κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας καθώς και με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι «είναι μια σειρά από μέτρα που ήδη εξαγγείλαμε και ήδη ξεκίνησε η υλοποίησή τους. Όμως η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και η εκκλησία έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σ’ αυτή τη προσπάθεια και χαίρομαι γιατί ο Πανιερότατος με έχει διαβεβαιώσει ότι η εκκλησία θα είναι δίπλα μας».

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε ότι «στο θέμα των ναρκωτικών πάντοτε η εκκλησία κάνει έργο. Χαιρόμαστε γιατί με τη σημερινή συνάντηση θα γίνει μια καλύτερη συνεργασία και με το Υπουργείο Αμυνας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στα στρατόπεδα που δεν είναι μόνο θέμα στρατεύματος, αλλά αφορά κυρίως όλους τους νέους μας που είναι εύκολη λεία για εκείνους οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν αυτή τη μάστιγα των ναρκωτικών».

Πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε και εμείς τρόπους συνεργασίας και θα είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Αμυνας και προσωπικά με τον Υπουργό ώστε αυτή η συνεργασία να έχει αποτελέσματα».

Κληθείς να αναφέρει τους τρόπους συνεργασίας με το Υπουργείο Αμυνας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στα στρατόπεδα, ο Κωνσταντίας Βασίλειος είπε πως αυτό το μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια ενός κέντρου στο Αυγόρου από το ΚΕΝΘΕΑ του οποίου προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ταμασσού που ασχολείται ειδικά με το ζήτημα των ναρκωτικών.

«Η Εκκλησία πάντοτε ασχολείται με θέματα πρόληψης αλλά και για να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης, που έχουν πέσει δυστυχώς στη παγίδα των ναρκωτικών» είπε.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που «εμείς ως εκκλησία μπορούμε να κάνουμε είναι οι κληρικοί μας να εγκύψουν περισσότερο, να προσεγγίσουν τους νέους γιατί ένας νέος πιο εύκολα θα προσεγγίσει ένα κληρικό για να του πει τα προβλήματα του παρά ένα οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Ωστόσο δεν θέλω να υποτιμήσω τους ψυχολόγους και όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, όλοι κάνουν το έργο τους» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι ουσιαστικά με τους κληρικούς που πρέπει να εργαστούμε. Θα δούμε κατά πόσον τη πρόταση που, όπως φαίνεται έχει εφαρμοστεί στη Λευκωσία και σε άλλες περιοχές, με την υπόδειξη ενός υπεύθυνου κληρικού, μπορούμε να την εφαρμόσουμε και εμείς ή εάν θα πρέπει να αφήσουμε μια δυνατότητα να ασχοληθούν περισσότεροι κληρικοί για την επαρχία μας ώστε να είμαστε συνεχώς παρόντες μέσα στα στρατόπεδα».

Κοινωνικό Εργο Μητρόπολης

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για «τρόπους στήριξης εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς του κοινωνικού και κοινοτικού έργου που επιτελεί. Η Εθνική Φρουρά θα είναι δίπλα στη Μητρόπολη και τον ίδιο τον Πανιερότατο ώστε αυτές τις δύσκολες ώρες με το αίσθημα της αλληλεγγύης να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που έχουν ανάγκη.

Σε ερώτηση πως μπορεί το Υπουργείο Αμυνας να ενισχύσει και να βοηθήσει το έργο της Μητρόπολης Κωνσταντίας, ο κ. Φωτίου απάντησε «με πολλούς τρόπους και έμπρακτα έχουμε δείξει πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Θέλω κατ’ αρχήν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθνοφρουρούς μας γιατί αυτές τις δύσκολες ώρες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και τις ευαισθησίες τους όσον αφορά τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν».

Υπενθύμισε ότι «τα περισσεύματα των φαγητών από τα στρατόπεδα σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κωνσταντίας θα δίνονται σε αυτούς που τα χρειάζονται. Πέραν τούτου όμως, σε ότι άλλο χρειαστεί η Μητρόπολη και ο Πανιερότατος σε τεχνική βοήθεια αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό για να επιτελέσει καλύτερα το έργο της η Μητρόπολη θα το έχει και αυτό είναι διαβεβαίωση» είπε.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη παρουσία του στη Μητρόπολη και τη συζήτηση που είχαν για το κοινωνικό έργο που αυτή επιτελεί, εδώ και τρία χρόνια. Δυστυχώς, συνέχισε «το τελευταίο διάστημα φανερώνεται ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και πιο ευρύ με τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανθρώπων που έρχονται στη Μητρόπολη για να ζητήσουν ενίσχυση και βοήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα