ΥΠΑΜ: Κορυφαίο γεγονός και μέγιστη πρόκληση η ανάληψη της Προεδρίας

11:43 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κορυφαίο γεγονός και μέγιστη πρόκληση για τη χώρα μας ως ένα νέο κράτος μέλος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως το Υπουργείο του έχει προετοιμασθεί ώστε να ασκήσει με επάρκεια και υπευθυνότητα την Προεδρία και σε συνεργασία με τους εταίρους του να υπηρετήσουν δημιουργικά τη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Σε

χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας- Το Νέο Περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας», ο κ. Ηλιάδης είπε πως το Υπουργείο Αμυνας στον τομέα της αρμοδιότητάς του έχει ήδη αναλάβει από την 1 Ιανουαρίου 2012 ορισμένα καθήκοντα προεδρίας δεδομένου ότι η Δανία, που προεδρεύει στο πρώτο μισό του έτους, δεν συμμετέχει στα θέματα Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Οπως πρόσθεσε, «πέρα από τις άτυπες συνόδους των Υπουργών και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής και τις συνεδρίες των διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας, το Υπουργείο Αμυνας με δική του πρωτοβουλία και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, θα διοργανώσει αριθμό σεμιναρίων στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι με θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια, τη θαλάσσια ασφάλεια και την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ».

«Στα πλαίσια ενός ευρύτερου και γόνιμου προβληματισμού που αναπτύσσεται ενόψει Προεδρίας στο χώρο του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς», είπε ο κ. Ηλιάδης, «έχουμε μπροστά μας σήμερα, σαν ευχάριστη εξέλιξη, ένα εξαιρετικό βιβλίο αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας μιας ακαδημαϊκού, της κυρίας Καλλιόπης Αγαπίου-Ιωσηφίδου και δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, του Αντισυνταγματάρχη Γιώργου Γεωργίου και του λοχαγού Κωνσταντίνου Χατζησαββά».

Συνέχισε λέγοντας πως «η μελέτη αυτή αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη γνωριμία, την ανάλυση και την εξοικείωση με το περιβάλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας όπως διαμορφώνεται μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας», σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο, ένα βοήθημα ιδιαίτερα χρήσιμο στην άσκηση της Προεδρίας και όχι μόνο».

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης είπε πως παρατηρεί ότι στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς αρχίζουν να ξεπερνιούνται στατικές αντιλήψεις και να αναπτύσσεται ένας δημιουργικός προβληματισμός που συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις και διεργασίες.

«Η ένταξη μας ως κράτος-μέλος στην ΕΕ και η ενεργός συμμετοχή του Υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς σε όλους τους θεσμούς και τα δρώμενα στο χώρο της Ασφάλειας και της Αμυνας της ΕΕ προσφέρει στα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να έλθουν σε επαφή με τις σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τα θέματα του χώρου τους», ανέφερε.

Καταλήγοντας, είπε πως «αυτές τις δυνατότητες αξιοποιούν δημιουργικά ο Γιώργος Γεωργίου και ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας, οι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα