Υπ. Εργασίας: Επιβάλλεται η στήριξη της οικογένειας

18:02 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέες οικονομικές εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση για στήριξη της οικογένειας και η παρούσα Κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, επέλεξε να είναι δίπλα της, στηρίζοντας την, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει η ΕΚΥΣΥ με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ για τη γιορτή της Μάνας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

τιμής που συνδιοργανώνει η ΕΚΥΣΥ με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ για τη γιορτή της Μάνας.

Η κ. Χαραλάμπους κατέθεσε τον απέραντο σεβασμό τις, όπως είπε, σε όλες τις μάνες που είναι σήμερα εδώ, αλλά και σε όλες τις Κύπριες μάνες, ζωντανό παράδειγμα αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας.

«Τιμούμε φέτος τη γιορτή της Μάνας μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οι αξίες, τα ιδανικά και οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και ο θεμελιακός κοινωνικός θεσμός της οικογένειας αλλάζει», είπε.

Οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, ανέφερε, «απαιτούν αντιμετώπιση μέσω πολιτικών που απευθύνονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και απαντούν στις σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις». Στο πλαίσιο τούτο, είπε, ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες πολιτικές κοινωνικής στήριξης για τις γυναίκες και τη μητρότητα και «έχουμε προβεί στην εισαγωγή νέων μέτρων που αποσκοπούν πρώτιστα, στην ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και στην αποτελεσματική συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων τους».

Αναφέρθηκε στην τροποποίηση του Νόμου για τη γονική άδεια, με στόχο να γίνει πιο εύχρηστη και να τυγχάνει καλύτερης αξιοποίησης από άνδρες και γυναίκες. Πρόσθετα, το Υπουργείο προχώρησε σε τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου και του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, για αύξηση της παραχώρησης άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού ή σε περίπτωση που το νεογνό χρειάζεται μακρά νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τον τοκετό, αλλά και για την προστασία της μητρότητας, έτσι που να προστατεύεται ακόμη περισσότερο η έγκυος γυναίκα από απόλυση. Στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου, ανέφερε, «προχωρήσαμε σε εξειδικευμένη μελέτη για το κόστος χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας».

Σημαντικό βήμα στον τομέα της χάραξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την οικογένεια και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, είπε η κ. Χαραλάμπους, «αποτελεί η υλοποίηση της δέσμευσής μας, μέσω της σύστασης το 2009, του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Στόχος του Φορέα είναι να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, θα καταλήξουμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πενταετούς προγράμματος δημογραφικής πολιτικής».

Στα πλαίσια της προσπάθειας για βελτίωση και αύξηση του προγράμματος φροντίδας για εξαρτώμενα άτομα, από το 2009, λειτουργεί το Σχ

Keywords
Τυχαία Θέματα