Βρέθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του υπερβακτηρίου ΜRSA

23:32 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το οποίο κάνει ορισμένα στελέχη του υπερβακτηρίου ΜRSA (methicillin- resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) πιο ισχυρά και ανθεκτικά, απέναντι στη δράση των αντιβιοτικών.

Ο μεγάλος «εχθρός» των ασθενών

Το ΜRSA αποτελεί έναν μεγάλο «εχθρό» για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να «τρυπώσει» σε τραύματα, αλλά και σε χειρουργικές συσκευές και εργαλεία και να

θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή ορισμένων ατόμων.

Τα ξεσπάσματα του ΜRSA λαμβάνουν χώρα κατά κύματα, καθώς νέα στελέχη του βακτηρίου εμφανίζονται και καταλαμβάνουν τη θέση των παλαιότερων, καθιστώντας δύσκολο το έργο των ειδικών που προσπαθούν να τα εξοντόσουν.

Ωστόσο, το πώς ακριβώς «εδραιώνονται» από γενετικής απόψεως οι επιδημίες του ΜRSA παρέμενε, μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό μυστήριο για τους επιστήμονες.

Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο-«κλειδί» που ονομάζεται sasX. Το γονίδιο εντοπίσθηκε, μετά από εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από 807 ασθενείς με S. Aureus. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε κινεζικά νοσοκομεία, τα τελευταία 10 έτη.

Το γονίδιο-«κλειδί»

Όπως προέκυψε, στελέχη του MRSA που έφεραν το sasX, ήταν σε θέση να προσδένονται καλύτερα στους ρινικούς βλεννογόνους ποντικών, σε σύγκριση με άλλα στελέχη του βακτηρίου που δεν έφεραν το γονίδιο. Το MRSA, εκτός από αναπνευστικές λοιμώξεις, προκαλεί και σοβαρές δερματικές λοιμώξεις Αναλύσεις έδειξαν ότι και σε αυτού του είδους τις λοιμώξεις η ύπαρξη του sasX συνδεόταν με εμφάνιση σοβαρότερων βλαβών στο δέρμα, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, που δεν έφεραν το γονίδιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ένας από τους κύριους λόγους για τη δριμύτητα που δείχνουν τα στελέχη του MRSA με το γονίδιο sasX είναι το γεγονός ότι …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα