Βρετανός ΥΠΕΞ: Έτοιμοι να εμβαθύνουμε την εμπλοκή μας στο Κυπριακό

14:13 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βρετανία είναι έτοιμη να διατηρήσει και να εμβαθύνει την ενεργή της εμπλοκή στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν».

Ο κ. Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει γρηγορότερη πρόοδος στο μέλλον σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι «θα βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε

με αυτό, αλλά πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να είναι κάτι που να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως «πρέπει να το βλέπουμε με αυτό τον τρόπο οι εμπλεκόμενοι».

Ο κ. Χέιγκ εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο νησί ως Υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε πως το ΗΒ έχει μια πολύ στενή και σημαντική σχέση με την Κύπρο, σημειώνοντας την παρουσία πολλών Βρετανών πολιτών στο νησί που σπουδάζουν, κάνουν διακοπές ή εργάζονται εδώ.

«Θα συνεχίσουμε ελπίζω να αναπτύσσουμε τους ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς και να εμβαθύνουμε αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του λαού του ΗΒ και του λαού της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως είχε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια «τόσο για την άριστη εργασία που οι αξιωματούχοι του κάνουν για την Προεδρία της ΕΕ, και ασφαλώς όπως πάντα για το κοινό όραμα για τα οφέλη για τους Κυπρίους από μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κάτι που πάντα έχουμε κατά νου».

Ο κ. Χέιγκ ανέφερε πως προσβλέπει στην ανάπτυξη των επαφών του με όλους εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν να καταστεί αυτό το όραμα πραγματικότητα.

«Γνωρίζω ότι πάντα αναμένονται πολλά από τη Βρετανία εδώ, αρκετά σωστά, και είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε την ενεργή μας εμπλοκή στο μέλλον», ανέφερε.

Είπε εξάλλου πως προσβλέπει στη συμμετοχή του στην Ατυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, σημειώνοντας πως για αυτό το λόγο βρίσκεται στο νησί αλλά είναι ευχαρίστησή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια καθοδόν προς αυτή τη συνάντηση.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχεί η Βρετανία λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε πως «σε όλο τον κόσμο και ασφαλώς σε όλη την Ευρώπη ο κόσμος πάντα ανησυχεί. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος θέλει να δει να επιλύεται».

Πρόσθεσε πως ασφαλώς η λύση πρέπει να είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους «και πρέπει πάντα να το σεβόμαστε αυτό και να το αντιληφθούμε. Ετσι ελπίζουμε ασφαλώς ότι θα υπάρξει γρηγορότερη πρόοδος και θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε με αυτό, αλλά πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η πρόσφα

Keywords
Τυχαία Θέματα