Βραβείο 100 χιλ.ευρώ σε 30χρονο για το «Brexit»

15:31 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε έναν 30χρονο διπλωμάτη απονεμήθηκε το βραβείο αξίας 100.000 ευρώ για τη συγγραφή του καλύτερου σχεδίου για τη διαδικασία προσαρμογής της Βρετανίας σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ (‘Brexit’).

Ο Ίαν Μάνσφιλντ, διευθυντής της Υπηρεσίας Εμπορίου και Επενδύσεων της βρετανικής πρεσβείας στις Φιλιππίνες ήταν μεταξύ των 149 υποψηφίων που υπέβαλαν τις προτάσεις τους στο συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, που διοργάνωσε το διαγωνισμό.

Η πρόταση του κ. Μάνσφιλντ έχει τίτλο Ανοικτή όχι Απομονωμένη και υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος

από την ΕΕ θα ήταν μια ευκαιρία για τη Βρετανία να ανοιχτεί στον κόσμο με οφέλη για την εθνική οικονομία που ο ίδιος υπολογίζει σε 1,3 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης από το Λονδίνο μίας ελβετικού τύπου ειδικής σχέσης με την ΕΕ, μίας εμπορικής διασύνδεσης με τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής και της ενιαίας αγοράς. Συστήνει επίσης το χτίσιμο στενότερων εμπορικών σχέσεων με χώρες εκτός ΕΕ. Όπως αναφέρει ο Ίαν Μάνσφιλντ, «διμερείς στρατηγικές σχέσεις με συμμάχους όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γαλλία, καθώς και με αναδυόμενες δυνάμεις από την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα πρέπει να καλλιεργηθούν».

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί όλους τους επιβαρυντικούς για το ελεύθερο εμπόριο κανονισμούς της ΕΕ. Προτεραιότητα για μια Βρετανία εκτός ΕΕ θα πρέπει να είναι η διατήρηση μηδενικών δασμών στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς πλην της γεωργίας.

Ο 30χρονος Βρετανός δήλωσε έκπληκτος και ενθουσιασμένος με τη νίκη του. Διευκρίνισε ότι δεν έχει συγκεκριμένη άποψη για το αν πρέπει η Βρετανία να βγει από την ΕΕ, αλλά εξέφρασε την ευχή η πρότασή του να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση επί του θέματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα