Βουλή: Διευκρινίσεις για αναφορές ΜΜΕ σχετικά με εκκρεμούντα φορολογικά νομοσχέδια

20:32 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διευκρινίζει πως το Δεκέμβριο του 2010 προχώρησε σε ψήφιση πέντε από συνολικό αριθμό έξι νομοσχεδίων, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στη Βουλή και με τα οποία βάσει των σκοπών τους έγιναν διάφορες τροποποιήσεις σε αριθμό φορολογικών νομοθεσιών, για σκοπούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μείωσης της φοροαποφυγής.

Σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με τις τελευταίες δημοσιεύσεις αναφορών

από τα ΜΜΕ, που βασίζονται σε δηλώσεις αρμοδίων τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής αριθμός 17 φορολογικών νομοσχεδίων, τα οποία η αρμόδια επιτροπή έχει παγοποιήσει με αποτέλεσμα το κράτος να έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό αριθμό κρατικών εσόδων, η Βουλή αναφέρει πως το έκτο νομοσχέδιο δεν προωθήθηκε γιατί υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους της αρμόδιας Επιτροπής περί της συνταγματικότητάς του, οι οποίες και διατηρούνται.

«Για επιμέρους πρόνοιες των εν λόγω νομοσχεδίων», προσθέτει, «για τις οποίες η Επιτροπή αποφάσισε να μην τις προωθήσει στην ολομέλεια του σώματος, γνωστοποιώντας το γεγονός ταυτόχρονα στην Εκτελεστική Εξουσία, το Υπουργείο Οικονομικών επανήλθε στη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου 2011 με την κατάθεση τεσσάρων νέων νομοσχεδίων, στα οποία ενσωμάτωσε μέρος των ρυθμίσεων του Δεκεμβρίου 2010, τις οποίες έκρινε σκόπιμο ότι έπρεπε να προωθήσει εκ νέου στη Βουλή».

Προσθέτει πως ανταποκρινόμενη πλήρως, προχώρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 σε ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων σε Νόμους, με εξαίρεση νομοσχέδιο για το οποίο η ίδια η Κυβέρνηση ζήτησε την μη προώθηση και συνεπακόλουθα την απόσυρσή του διότι όπως ανέφερε θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις της Δημοκρατίας με ξένη χώρα.

Σημειώνει ακόμα ότι η Βουλή ψήφισε, επίσης, επιπρόσθετο αριθμό κυβερνητικών νομοσχεδίων, τα οποία έκτοτε και μέχρι σήμερα κατατέθηκαν ενώπιων της, με στόχο τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, όπως π.χ. η υποχρεωτική έκδοση απόδειξης εκ μέρους του πωλητή για κάθε συναλλαγή.

«Ως εκ τούτου», καταλήγει, «οποιοιδήποτε περί του αντιθέτου ισχυρισμοί από οπουδήποτε και αν αυτοί προέρχονται κρίνονται ως αβάσιμοι και παραπλανητικοί. Με την ευκαιρία αυτή, η Κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει τους στόχους και την πολιτική της σε σχέση με την ενδυνάμωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση της φοροδιαφυγής και να επανέλθει το ταχύτερο στη Βουλή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, με την κατάθεση των νομοσχεδίων που κρίνει ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού».

Keywords
Τυχαία Θέματα