Βιωματικό εργαστήρι θεάτρου ενάντια στην οικογενειακή βία

11:05 7/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η δραστηριότητα «Οδός Λήδρας: Διάδρομος Αφύπνισης» με σκοπό την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, στα πλαίσια των 16ήμερων δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε βιωματικό θεατρικό εργαστήρι όπου προετοίμασαν θεατρικά κάποιες σκηνές, τις οποίες παρουσίασαν στη συνέχεια

από τις κατά μήκος της Οδού Λήδρας στις 4 Δεκεμβρίου».

Η παρουσίαση της δραστηριότητας βασίστηκε στη μέθοδο του Αόρατου Θεάτρου, μια και οι περαστικοί και οι θαμώνες απρόσμενα βρίσκονταν ενόψει θεατρικών σκηνών.

Επίσης, αξιοποιήθηκαν στοιχεία της μεθόδου του Θεάτρου των Καταπιεσμένων, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Augusto Boal.

Στόχος του κοινωνικού αυτού θεάτρου είναι να στήσει μια έμπρακτη δοκιμή «εξέγερσης» ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση.

Ο θεατής (Spectator) δε μένει παθητικός απέναντι σε αυτά που διαδραματίζονται θεατρικά μα καλείται να λάβει ενεργά μέρος στη σκηνή, μεταμορφώνοντάς τον έτσι σε Θεατή-Δράστη (Spect-actor). Αυτή η συμμετοχή οδηγεί στην κοινωνική χειραφέτηση.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Β(δ)ιάδρομος Αφύπνισης, μέσα από μια αλυσίδα σκηνών που εξελίσσονταν αστραπιαία στο δημόσιο χώρο της Οδού Λήδρας από 30μελή ομάδα συμμετεχόντων, θεατρόφιλων ή μη, με θεατρική εμπειρία ή όχι, οποιασδήποτε ηλικίας πέτυχε να τραβήξει τα βλέμματα των περαστικών και των θαμώνων».

Διέγειρε «την προσοχή τους στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ταρακουνώντας τους και καταφέρνοντας να τους εμπλέξει ενεργά σε κάποιες περιπτώσεις στην ίδια τη δραστηριότητα, ζητώντας τους να λάβουν ενεργό ρόλο στη θετική εξέλιξη/ διαμόρφωση της εκάστοτε κατάστασης».

Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται για το μέλλον, με διάφορες θεματικές και σε διάφορες πόλεις.

Για τυχόν ενδιαφερομένους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εμψυχωτή της δραστηριότητας, Mohammed Awwad (θεατροπαιδαγωγός, δραματουργός, [email protected]) και με τη συντονίστρια της δραστηριότητας, Δήμητρα Σωκράτους (εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, Ομάδα Αντάμωσις, [email protected]).

Keywords
Τυχαία Θέματα