Βατικανό: Ενίσχυση μηχανισμών καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

14:12 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Να ενισχύσει το καθεστώς εποπτείας της, στον τομέα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καλεί την Αγία Έδρα (Βατικανό), η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αξιολόγηση των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (MONEYVAL), με σημερινή της έκθεση.

Στην έκθεση, μέσω της οποίας αξιολογούνται το κατά πόσον έχουν εφαρμοστεί από την Αγία Εδρα, τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, για την καταπολέμηση

του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, προτείνεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την ενίσχυση του συστήματος αντιμετώπισης και καταπολέμησης των εν λόγω απειλών.

Σημειώνεται δε ότι, ο πρώτος νόμος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας τέθηκε σε ισχύ, από την Αγία Εδρα, την 1η Απριλίου 2011 ενώ, ο αναθεωρημένος νομος, μετά τις σχετικές συστάσεις της MONEYVAL τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιανουαρίου 2012.

Από τις 49 συστάσεις που απηύθυνε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στην Αγία Εδρα, για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι 4 θεωρείται ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη.

Στα κύρια “ευρήματα” της Επιτροπής αναφέρεται ότι:

1. Πρέπει να ενισχυθεί η νομοθετική βάση εποπτείας των μηχανισμών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Αγία Εδρα και το Βατικανό δεδομένου ότι, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ρόλο, την ευθύνη, την εξουσία και την ανεξαρτησία της Αρχής Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που έχει ορισθεί ως επόπτης.

2. Το ξέπλυμα χρήματος έχει ποινικοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της νομοθεσίας στην πράξη.

3. Χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έχει επίσης ποινικοποιηθεί αν και η συγκεκριμένη ποινικοποίηση, σε σχέση με ορισμένες τρομοκρατικές πράξεις στις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι απούσα.

4. Δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, λεπτομερείς νομοθετικές διατάξεις για τη δέσμευση των κεφαλαίων που συνδέονται με την τρομοκρατία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση, για το Ινστιτούτο Εργων της Θρησκείας (The Institute for Works of Religion launched) της Αγίας Εδρας, για το οποίο υπογραμμίζεται ότι, δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμη η βάση δεδομένων του, που αφορά τους πελάτες του.

Περίπου 46 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται εντός της Αγίας Έδρας / Πόλη του Βατικανού κράτους αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα σχετικά βιβλία και τα οικονομικά αρχεία τους, συμπεραίνει η έκθεση της MONEYVAL

Keywords
Τυχαία Θέματα