Βαν Ρομπέι: Η Κύπρος έχει δύναμη και αντοχή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες

22:03 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει τη δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίσει αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την οικονομία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βαν Ρομπέι

διαβεβαίωσε πως η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην προσωπική του στήριξη και σε αυτήν της ΕΕ στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης και είπε πως όπως έγινε και στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας, ”μπορεί να έλθει η μέρα που η διαίρεση αυτού του νησιού, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματιστεί – ίσως απρόσμενα”.

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές αντιδράσεις για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, υπενθύμισε την ισχυρή στήριξη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει παράσχει στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία ήδη από το Δεκέμβριο του 2011.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Βαν Ρομπέι σημείωσε πως ορισμένοι άνθρωποι ζητούν ένα ”Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα”, προσθέτοντας πως η στήριξη της Ευρώπης ”ανέρχεται σε πολύ περισσότερα από το Σχέδιο Μάρσαλ! Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη! Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ σεβόμενη τις δεσμεύσεις της”, επεσήμανε.

Ο κ. Βαν Ρομπέι είπε πως με ευχαρίστηση άκουσε σήμερα πως η κυπριακή Κυβέρνηση είναι απόλυτα έτοιμη για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

”Η στιγμή αυτή αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ στο σύνολο της. Εδώ και δυο χρόνια η δουλειά των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την κρίση σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος. Θα πετύχουμε, αλλά δεν έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο ακόμη”, ανέφερε.

Είπε, επίσης, πως ”όλες οι οικονομίες μας έχουν τις διαρθρωτικές τους προκλήσεις. Για να τις υπερπηδήσουμε χρειάζονται σκληρές αποφάσεις και αποφασιστικές ενέργειες. Για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και ειδικότερα για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει όλοι να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για το μέλλον. Αυτό είναι αλήθεια για μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία – και αυτές επίσης αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα – είναι αλήθεια και για τις μικρότερες όπως η Λετονία, το Λουξεμβούργο. Και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμη και εάν αυτοί είναι δύσκολοι καιροί, η χώρα σας έχει τη δύναμη και την αντοχή να το κάνει αυτό”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως ”αντιμετωπίσαμε έκτακτες καταστάσεις”. Ειδικότερα, πρόσθεσε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μοναδική, και απαιτεί τεράστιες προσπάθειες και θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Ολοι στην Ευρώπη το αναγνωρίζουν αυτό, ανέφερε, προσθέτοντας πως η κατάσταση απαιτεί επίσης μια πρωτοφανή αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης (περιλαμβανομένης της Κύπρου).

Οπως είπε, από το 2010 η Ευρώπη, μαζί με το ΔΝΤ, συνεισέφεραν σχεδόν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη.

Αναφερόμενος σ

Keywords
Τυχαία Θέματα