Τσίπρας: Η Κύπρος αποτελεί πολιτικό παράδειγμα για την Ελλάδα για το φυσικό αέριο

19:33 16/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος αποτελεί πιλοτικό παράδειγμα για την Ελλάδα στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και απαντώντας σε ερώτηση, στο για τη του ΣΥΡΙΖΑ περί αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και αξιοποίησής του, αλλά και για τη συνεργασία που υπάρχει σήμερα της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες με το Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στις εμπορικές και στις στρατιωτικές σχέσεις που μπορεί να έχουν δύο χώρες μεταξύ τους.

Τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, την οποία ονόμασε «πολυδιάστατη, φιλειρηνική, ενεργητική εξωτερική πολιτική». Αυτό σημαίνει, είπε, ότι είναι άλλο πράγμα οι εμπορικές σχέσεις και άλλο πράγμα η στρατιωτική συνεργασία και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μια στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ γιατί έτσι η Ελλάδα γίνεται μέρος της κρίσης στην Μέση Ανατολή και όχι μέρος της λύσης, και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την ακεραιότητα του ελληνικού λαού, για τα συμφέροντα της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Φέρνετε το παράδειγμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, είπε. Θέλω να σας πω ότι αυτό είναι ένα πιλοτικό παράδειγμα για μας. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Χριστόφια παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έχοντας απέναντι μια Τουρκία που όχι μόνο καιροφυλακτεί, κατέχει για 37 χρόνια το μισό κομμάτι της Κύπρου, παρ’ όλα αυτά κατάφερε –πράγμα το οποίο ποτέ δεν επιδίωξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις- να λύσει και να προχωρήσει σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, που αφορά τη δυνατότητα ενός υψηλού επιπέδου ζωής και βιωσιμότητας για μια χώρα. Διότι όταν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους, τότε μπορεί, αν τους αξιοποιεί και σωστά, να έχει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Εμείς δεν το κάναμε αυτό, είπε.

Αλλά στην Κύπρο η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν επέλεξε μονάχα το Ισραήλ, επέλεξε να συμμαχήσει με μια σειρά από δυνάμεις από το ευρύτερο φάσμα, όπου εδώ οποτεδήποτε συζητούσαμε την ανάγκη να υπάρξει για παράδειγμα συνεργασία ή διακρατικές συμφωνίες με τη Ρωσία ή με την Κίνα, έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται διότι ανήκουμε στη Δύση, πρόσθεσε.

“Θέλω να σας πω ότι για μας είναι πιλοτική αυτή η κατεύθυνση και κυρίως είναι πιλοτική σε ό,τι αφορά και το μοντέλο αξιοποίησης. Διότι εκεί αντιγράφουν το νορβηγικό μοντέλο αξιοποίησης, δηλαδή με έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, μια δημόσια επιχείρηση, η οποία συμπράττει μέσω διακρατικών συμφωνιών με άλλες δυνάμεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν, διότι δεν μπορούμε μόνοι μας να επενδύσουμε δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, και τα οφέλη τα μελλοντικά σημαντικά οφέλη από αυτή την αξιοποίηση, να επιστρέφουν στην κοινωνία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην χρηματοδότηση κοινωνικών αναγκών και όχ

Keywords
Τυχαία Θέματα