Τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας του ΟΠΑΠ συζητά η Επιτροπή Νομικών

19:02 31/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του ΟΠΑΠ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και την προστασία των παικτών, συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη διενέργεια του στοιχήματος στην Κύπρο, άρχισε η συζήτηση για τον ΟΠΑΠ, όπως είχε δεσμευτεί η Επιτροπή κατά

τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το στοίχημα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι διαπιστώνει πως είτε θα πρέπει η Κυβέρνηση να τροποποιήσει τη διακρατική σύμβαση με την οποία ρυθμίζεται η λειτουργία του οργανισμού, είτε να καταγγελθεί η διακρατική σύμβαση και να τροποποιηθεί η νομοθεσία για το στοίχημα ώστε να περιλάβει και τον ΟΠΑΠ.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ο μοναδικός έλεγχος στον οποίο υπόκειται ο ΟΠΑΠ είναι ο έλεγχος των λογιστικών καταστάσεων. Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται έλεγχος από την ΜΟΚΑΣ, τις διωκτικές αρχές ούτε ελέγχεται η όποια εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας.

Θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι το στοίχημα του ΟΠΑΠ πρέπει να υπάγεται στην κυπριακή νομοθεσία και να υπόκειται τους προβλεπόμενους από αυτή ελέγχους και όρους, πρόσθεσε αναφέροντας ότι πρέπει να εξετασθεί εάν η παροχή υπηρεσιών από τον ΟΠΑΠ εμπίπτει στις εξαιρέσεις από το κεκτημένο για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή αναμένει από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού να απαντήσει εάν θα λειτουργήσει αυτεπάγγελτα και να εξετάσει το καθεστώς λειτουργίας του ΟΠΑΠ σε σχέση με την ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού, όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία.

Διευκρίνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι η παροχή οικονομικής βοήθεια προς το κράτος και προς τα σωματεία από τον ΟΠΑΠ, αλλά η συμμόρφωση με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Είπε ακόμα ότι ο ΟΠΑΠ αποδέχεται ελέγχους στο πλαίσιο που καθορίζει η διακρατική συμφωνία και για επέκταση των ελέγχων θα πρέπει να τροποποιηθεί η διακρατική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την Αρχή Στοιχήματος ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν οι κανονισμοί για την αδειοδότηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σταθερή θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μετά τη ψήφιση του νόμου για το στοίχημα θα πρέπει ενδεχομένως ο εκσυγχρονισμός του δικαίου να περιλάβει τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στην Κύπρο και το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν νοείται να εφαρμόζονται νομοθεσίες κατά τρόπο πλημμελή, είτε γιατί είναι απηρχαιωμένες, είτε γιατί οι διαδικασίες εφαρμογής είναι δαιδαλώδεις και χάνεται σε αυτές η πρόθεση του νομοθέτη.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν στοιχεία από τον ΟΠΑΠ και άλλες υπηρεσίες και πρέπει να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η συζήτηση και να ολοκληρωθεί ειδικά μετά τις καταγγελίες ιδιωτικών εταιρειών της Κύπρου στην Κομισιόν Πρόσθεσε ότι τα αρμόδια τμήματα πρέπει να θωρακίσουν το κράτος για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταχ

Keywords
Τυχαία Θέματα