Τραγική η οικονομική κατάσταση των Δήμων

12:22 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των δήμων, οι οποίοι συζητούν διάφορα μέτρα για αντιμετώπισή τους.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δήμων Σάββας Βέργας δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ότι οι περικοπές προς τους Δήμους για το 2012 αγγίζουν περίπου το 23%.

Πέραν τούτου, είπε, υπήρξε και η κατάργηση του επαγγελματικού φόρου χωρίς να δοθεί ως αντιστάθμισμα όπως είχε συμφωνηθεί το σχετικό κονδύλι από την Κυβέρνηση που άγγιξε περίπου το 20,9%.

Ο κύριος Βέργας ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των δήμων αντιμετωπίζουν προβλήματα

ακόμα και στην καταβολή μισθών.
Είπε επίσης ότι την Παρασκευή η Ενωση Δήμων θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για συζήτηση της κατάστασης.Τα προβλήματα των Δήμων θα συζητηθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο και θα ληφθούν αποφάσεις.Όπως είπε ο κύριος Βέργας όλοι οι δήμοι έχουν περιορίσει τα λειτουργικά τους έξοδα και κάνουν λιτή διαχείριση των οικονομικών τους. Είπε ακόμα ότι γίνονται σκέψεις για συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών των δήμων ακόμα και ιδιωτικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της όμως η υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην καταβληθούν οι μισθοί στους εργαζομένους , επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος ρευστότητας των δήμων.
Είναι η περίοδος, πρόσθεσε, που εισπράττονται τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων, ακίνητης ιδιοκτησίας και άλλα, ενώ σύντομα οι Δήμοι θα πάρουν την τρίτη και την τέταρτη δόση της κρατικής χορηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα