Τοποθετήσεις κομμάτων για τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ

18:42 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

ΕΔΕΚ

Η σημερινή δήλωση του Γ.Γ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων φτάνει στο τέλος της. Με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Είναι φανερό ότι η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων όπως είχε συμφωνηθεί κατά την έναρξη τους έχει αλλάξει.

Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν. Δυστυχώς οι κίνδυνοι έχουν μεγιστοποιηθεί.

Θα αναμένουμε πρόσθετες πληροφορίες και τις δηλώσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και θα επανέλθουμε αύριο με αναλυτική τοποθέτηση επί των άκρως επικίνδυνων εξελίξεων.

ΕΥΡΩΚΟ

Ο κύβος ερρίφθη από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η καταστροφική διολίσθηση που ακολουθεί ο κύριος Χριστόφιας, μας οδηγεί ολοταχώς στη σύγκληση μιας δήθεν «διεθνούς» διάσκεψης για το κυπριακό τον ερχόμενο Απρίλιο.
Τα ψέματα τελείωσαν. Ο δρόμος για το κλείσιμο του κυπριακού έχει ανοίξει και «οδηγός» μας είναι ο Ντάουνερ.

Το αποτέλεσμα του GREENTREE είναι ένας οδικός χάρτης, με καθορισμένους σταθμούς, με συγκεκριμένη διαδικασία και προκαθορισμένη κατάληξη για το κυπριακό.

Η κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες είναι πλέον παρελθόν.
Ο γνωστός για τις φιλοτουρκικές του διαθέσεις κύριος Ντάουνερ, έγινε ο κυρίαρχος της διαδικασίας και θα καθορίσει τον Μάρτιο με έκθεση του, τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης τον Απρίλιο.

Η δήλωση του ΓΓ φανερώνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και καλεί πλέον όλους, κόμματα και πολίτες, να αναλάβουν τις ευθύνες έναντι της καταστροφικής πορείας που διανοίγεται μπροστά μας.

Οικολόγοι

Επικίνδυνη εξέλιξη έξω από τα συμφωνημένα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου

Η πρώτη αντίδραση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι :

1) Έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το οποίο σχετίζεται με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

2) Αναβαθμίζεται ο ρόλος του κου Ντάουνερ στη διαδικασία που θα οδηγήσει σε πολυμερή διάσκεψη. Η αναβάθμιση του κου Ντάουνερ, μετά από τις τελευταίες απαράδεχτες δηλώσεις του είναι ξεκάθαρο που θα οδηγήσει.

3) Το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διαδικασία θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης που από ότι φαίνεται είναι στα μέτρα της Τουρκίας.

Αναμένουμε περαιτέρω πληροφόρηση και διευκρινήσεις για την υπαναχώρηση του προέδρου Χριστόφια από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου

Keywords