Το πρόγραμμα για τη νέα γενιά παρουσίασε ο Ν. Αναστασιάδης στη Συνδιάσκεψη της ΝΕΔΗΚ

18:22 12/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το σύνθημα «Η γενιά μας αξίζει και δικαιούται περισσότερα», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία η Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΔΗΚΟ (ΝΕΔΗΚ) στην παρουσία του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν .Στη Συνδιάσκεψη παρευρέθηκαν, επίσης, στελέχη

των δύο κομμάτων.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του για τη νέα γενιά, είπε ότι μια κοινωνία, η οποία δεν επενδύει στη νέα γενιά είναι μια κοινωνία χωρίς μέλλον, γιατί το μέλλον ανήκει στους νέους.

«Το μέλλον πρέπει να το διαμορφώσουμε σήμερα με τους νέους πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι για μένα βασική αρχή πως όλα όσα αφορούν τους νέους θα πρέπει να συναποφασίζονται με τους νέους. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει πως αναπόσπαστο τμήμα του κοινωνικού μας συμβολαίου με τους πολίτες θα αποτελεί ένα ειδικό σύμφωνο για τη νέα γενιά. Το σύμφωνο αυτό δεν αντικατοπτρίζει, μόνο, τη βαθιά πολιτική και ηθική μου δέσμευση απέναντί σας, εκφράζει και την ισχυρή μου πολιτική βούληση, να τους καταστήσω συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές για να οικοδομήσουμε μαζί την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει, την ευρωπαϊκή Κύπρο που οραματιζόμαστε και που θέλουμε να ζούμε», πρόσθεσε.
Κάνοντας αναφορά στις δεσμεύσεις για τη νέα γενιά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αναλαμβάνουν τη δέσμευση πως στην κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού, το ένα τοις εκατό, δηλαδή 75 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορούν πολιτικές για τους νέους στους τομείς της νεανικής επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, της μετεκπαίδευσης, της κατάρτισης, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος εγγύησης για τη νεολαία με βάση και τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
«Δεύτερο, να αναβαθμίσουμε τη σημερινή δομή του Οργανισμού Νεολαίας που θα τεθεί υπό την πολιτική εποπτεία Υφυπουργού αρμοδίου για θέματα νεολαίας. Θεσμική αναβάθμιση του Συμβουλίου Νεολαίας, έτσι που ο μη κυβερνητικός τομέας να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα και αυτόνομα το πολύ σημαντικό του ρόλο. Αυτό που επιδιώκουμε την ίδια ώρα, είναι να αποκαταστήσουμε μέσα από τις πολιτικές μας συμπεριφορές, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θέλουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και πρόσθεσε ότι για να το επιτύχουν έχουν δεσμευτεί ότι θα καθιερώσουν την ημέρα διαβούλευσης που θα συζητούνται θέματα και πολιτικές που αφορούν τη νέα γενιά με τη συμμετοχή σχολείων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών νεολαίας, κέντρων νεότητας και οργανωμένων συνόλων νεολαίας, σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ετοιμαστεί πρόταση για άμεση θεσμοθέτηση των ευθυνών του Προέδρου, των Υπουργών και πολιτειακών αξιωματούχων για αστικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν φέρουν.

Πρόσθεσε ότι μέσα στις προτάσεις είναι και ο περιορισμός της θητείας του ανωτάτου άρχοντα ή του δημάρχου σε δύο μόνο, ενώ για τους βουλευτές και τους δημοτικούς συμβούλους σε τρεις μόνο θητείες.Μέσα στις προτάσεις, συνέχισε, είναι και η εφαρμογή του Πόθεν Έσχες, η τροποποίηση της διαδικασίας πρόσληψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κ.ά..

«Υπάρχουν υφιστάμενες δομές που ύστερα από το διάλογο με το ΔΗΚΟ δεν θα παρενοχληθούν, εννοώ τους ημικρατικούς οργανισμούς ή τουλάχιστον όσο εξαρτάται από εμάς ή τη διακυβέρνηση, την αυριανή διακυβέρνηση. Είναι, όμως, γνωστό ότι κάποιοι μέσα από τα μνημόνια έχουν δημιουργήσει ήδη ή αναλάβει δεσμεύσεις. Θα φροντίσουμε να δούμε μέσα από σωστές και αξιόπιστες αντιπροτάσεις μπορεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα που κληρονομούμε. Και δεν δέχομαι από κανένα να μου λέει ότι τάχα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποστηρίζει ο Αναστασιάδης. Δεν ήταν ο Αναστασιάδης την τελευταία πενταετία για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες του πολιτικές και να οδηγηθεί το κράτος στη χρεοκοπία. Είναι η αριστερή διακυβέρνηση που τα έφερε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συμφωνία συνεργασίας με το ΔΗΚΟ ήταν μια ιστορική απόφαση ηγεσιών με πλήρες αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο. «Τα μαντάτα είναι από παντού νικηφόρα. Είναι από παντού ελπιδοφόρα», ανέφερε.

Καρογιάν

————
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι «200.000 συμπατριώτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας» και πρόσθεσε ότι η ανεργία καλπάζει με ρυθμούς απίστευτους, της τάξης του 14% σήμερα, όπου ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανεργίας αγγίζει τους νέους ανθρώπους.

«Ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος, μπροστά στο γεγονός ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχρεώνονται μέρα με τη μέρα να κλείνουν, εκατοντάδες κάθε μήνα και όταν η μεσαία τάξη, που ήταν και είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της κοινωνίας, σήμερα ένα μεγάλο της κομμάτι βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας και ένα μεγαλύτερο κομμάτι λίγο πιο πάνω από το όριο της φτώχιας;. Πως μπορεί κάποιος έτσι απλά να ξεπεράσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 έχουμε συσσίτια ή έχουμε τα διάφορα κοινωνικά παντοπωλεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ επέλεξε σταθερότητα, προοπτική, επέλεξε να αναδιαμορφώσει ένα όραμα με μία μεγάλη πολιτική δύναμη που μπορεί να τους χώρισε η ιστορία, μπορεί να χωρίστηκαν σε διάφορες συγκυρίες, σε διάφορες πολιτικές περιόδους σε αυτό τον τόπο, δεν απόκρυψαν ποτέ τις διαφωνίες τους, υπήρξαν και ήσαν πολλές, δεν απέκρυψαν ποτέ τις όποιες αντιπαραθέσεις τους που ήσαν και αυτές πολλές.
«Εξάλλου, η ιστορία δεν ακυρώνεται, δεν παραγράφεται. Ο ρόλος του κάθε κόμματος, της κάθε πολιτικής ηγεσίας, της κάθε πολιτικής προσωπικότητας είναι καταγεγραμμένος, δεν θα τον επινοήσουμε σήμερα. Όμως, το μεγαλείο των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να διαμορφώσουν το μέλλον, βρίσκεται πού; Στο ότι έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και των δυσχερειών που έχουμε μπροστά μας, έχοντας επίγνωση ότι ο τόπος μας, δυστυχώς, έχει χρεοκοπήσει, έχοντας υπόψη μας ότι η κοινωνία βυθίζεται μέρα με τη μέρα στην αβεβαιότητα, η οποία πολλαπλασιάζεται, έχοντας επίγνωση ότι τα προβλήματα δεν λύνονται από μηχανής Θεούς ή από τους διάφορους ενίοτε σωτήρες, έχοντας επίγνωση ότι οι νέοι μας θα πρέπει να έχουν μέλλον, θα πρέπει να έχουν προοπτική, οδήγησε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων μας, σε ένα έντιμο, ειλικρινή διάλογο», ανέφερε.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι επιλογές, αλλά και οι αποφάσεις των κομμάτων ήσαν επιλογές και αποφάσεις ευθύνης.
«Τώρα χρειάζεται ευθύνη. Όχι ευθυνοφοβία. Τώρα χρειάζεται διαμόρφωση πολιτικών και όχι ωραιοποίηση συνταγών που δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος. Τώρα, δεν είναι η ώρα να χαϊδεύουμε αυτιά όπως κάποιοι επιχειρούν την τελευταία περίοδο μέσα από λαϊκίστικες ατάκες, μέσα από φούσκες, να παραπλανήσουν και πάλι, απλώς για να επιβεβαιώσουν τη δική τους πολιτική ύπαρξη ή να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική παρουσία. Τα δύο κόμματά μας, μέσα από τις διαφορές τους έχουν ισχυρές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Εμείς επιλέξαμε το πατριωτικό τρόπο. Αυτό της συνεργασίας, της συνέργιας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο πατριωτισμός γι’ αυτούς είναι η σωτηρία του κόσμου, είναι η προοπτική της νέας γενιάς, είναι την ώρα του κινδύνου να ενώνουν δυνάμεις, είναι να νοιάζονται για το μέλλον και την προοπτική της κοινωνίας του τόπου, σημαίνει σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο που θα είναι η βάση, θα είναι το υπόβαθρο για να διεξαχθεί ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη , ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: «Σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που όλοι έχουμε αναλάβει να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας, μέσα σε αυτή την υπέρβαση που όλοι έχουμε μπει για να μπορέσει αυτός ο τόπος να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, εμείς του ΔΗΚΟ, γνήσιοι, ειλικρινείς, αυθεντικοί, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε.
Μέσα από τη συμβολή και τη συνέργιά μας, φιλοδοξούμε ναι, αυτή η συνεργασία να έχει βάθος χρόνου».
«Δεν είναι μια ευκαιριακή συνεργασία και ούτε πρέπει να είναι έτσι. Δεν είναι μια συγκυριακή συνεργασία. Αυτές οι εκλογές θα κερδηθούν. Θα κερδηθούν γιατί ο λαός συνειδητοποιεί την κρισιμότητα των καιρών. Τώρα χρειάζεται εμπειρία, την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης έχει. Χρειάζεται γνώσεις που η συλλογική σοφία των κομμάτων, αλλά και της κοινωνικής συμμαχίας τις έχει, χρειάζεται όραμα, το οποίο διαμορφώσαμε από κοινού, ήδη υπάρχει. Τις εκλογές θα τις κερδίσει η συνεργασία και ο Νίκος Αναστασιάδης από τον πρώτο γύρο. Το ΔΗΚΟ, η νεολαία, όλοι μας, δηλώνουμε παρόντες, σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, σε αυτό το μεγάλο αγώνα, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες του σήμερα και του αύριο. Η Κύπρος μπορεί να σωθεί και θα σωθεί με τη βοήθεια της συνεργασίας όλων», συμπλήρωσε.
ΝΕΔΗΚ

———-

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι η αποστολή του ΔΗΚΟ στα πλαίσια της επόμενης διακυβέρνησης είναι πολύ σημαντική.
Ανέφερε, επίσης, ότι η αποστολή της επόμενης Κυβέρνησης, η αποστολή του κ. Αναστασιάδη είναι πολύ δύσκολη.
«Θα είναι πολύ δύσκολη αυτή η αποστολή. Κανένας πολιτικός μόνος ή κανένα πολιτικό κόμμα μόνο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δυσκολίες. Ως νεολαία του ΔΗΚΟ θα είμαστε στη διάθεση αυτής της κομματικής συνεργασίας που ξεκινά όχι ευκαιριακά, εκλογικά, πολιτικά, αλλά ξεκινά αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες που μας αναλογούν με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι τυπικό, προεκλογικό, αλλά ουσιαστικό και εμείς σε αυτή την πορεία θα έχουμε ουσιαστικό, χρήσιμο και εποικοδομητικό ρόλο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα