Το ΠΔΠ θα συζητήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις Βρυξέλλες

13:33 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχέση με τον προτεινόμενο από την Κομισιόν προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας στις 19 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν

βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά το οποίο θα συζητηθεί η πρόοδος για επίτευξη συμφωνίας πάνω στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020. Οι τέσσερις Πρόεδροι θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή συγκαλείται ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020 θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν το τέλος του 2012, δηλαδή στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

«Πρόκειται για ουσιαστικό ζήτημα, επειδή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές επί όλων των θεμάτων. Πέραν του να καθορίσει το συνολικό ποσόν της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια, η διαπραγμάτευση αυτή εμπεριέχει θεμελιώδεις επιλογές: ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες για την επόμενη γενεά, ποιες πολιτικές στηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη, πώς θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τους πόρους;» ανέφερε ο κ. Ρομπέι σε επιστολή του τον Ιούνιο προς τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων.

Εξάλλου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ την προηγούμενη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Γιώργος Ζωδιάτης, το ΠΔΠ είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, και από μόνη της η επίτευξη συμφωνίας θα αποτελέσει μια μέγιστη επιτυχία για την Κύπρο.

Ο κ. Ζωδιάτης αποκάλεσε επίσης το ΠΔΠ “εξαίρετη εξαίρεση”, εξηγώντας ότι αποτελεί εξαίρεση για μια προεδρία να συμπέσει στο εξάμηνό της η διαπραγμάτευση του σημαντικού αυτού θέματος, αλλά και εξαίρετη συγκυρία, διότι η επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας θα είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να αποδείξει η χώρα ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με επιτυχία πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα