Το ΠΔΠ στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου ΓΥ στις Βρυξέλλες

10:12 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σημειώνεται ότι στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναθεωρημένες προτάσεις της σχετικά με το ΠΔΠ,

το οποίο λαμβάνει υπόψη την προσχώρηση της Κροατίας, (που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2013), τις εαρινές μακρο-οικονομικές προβλέψεις και τα νέα περιφερειακά και εθνικά οικονομικά δεδομένα.

Η Κυπριακή Προεδρία προτίθεται να συνεχίσει τις εργασίες σχετικά με το ΠΔΠ στη βάση του διαπραγματευτικού πακέτου, το οποίο είναι ένα έγγραφο, που συντάχθηκε από την Προεδρία και αναφέρεται στα καθοριστικής σημασίας ζητήματα και επιλογές του πακέτου διαπραγμάτευσης για το ΠΔΠ.

Το πακέτο αυτό ενημερώνεται ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, και αποτελεί τη βάση για μια κοινή συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Προεδρία θα ενημερώσει τους Υπουργούς της ΕΕ σχετικά με την οργάνωση της εργασίας στον τομέα αυτό κατά τη διάρκεια των έξι μηνών αλλά και για τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης με τα κράτη μέλη, μεταξύ 10-19 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της υπό ένταξη Κροατίας.

Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας που συνομίλησαν με το ΚΥΠΕ, κατά τις διμερείς του επαφές ο κ. Μαυρογιάννης είχε μια «ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση» με κάθε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφοντας τις θέσεις τους πάνω στο θέμα του ΠΔΠ.

Στη βάση αυτών των διμερών επαφών θα γίνει συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών των κρατών μελών ενώ στη συνέχεια αναμένεται να γίνει αναθεώρηση του διαπραγματευτικού πακέτου.

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουνίου δίδοντας έμφαση στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Εργασία, το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, την έγκριση των συστάσεων προς τα κράτη μέλη για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, το ΠΔΠ, τη διεύρυνση (την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο), θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, όπως η διακυβέρνηση Σένγκεν, το άσυλο αλλά και η πυρηνική ενέργεια και η εξωτερική πολιτική.

Επίσης, η Κυπριακή Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας της για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα