Το Κυπριακό στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με ΓΓ του ΟΗΕ

21:01 22/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διαφορά ΕλλάδαςΣκοπίων για την ονομασία, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη συριακή κρίση ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον ΓΓ του ΟΗΕ,

Μπαν Γκι-μουν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της 20λεπτης συνάντησης και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Εχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για ΜΟΕ σε σχέση με επίκεντρο την Αμμόχωστο, που μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση και των διορισμό συνομιλητών και από τις δύο κοινότητες που είναι σημαντικό. Επίσης είναι σημαντικό να έχουμε παρούσα την ΕΕ, γιατί η οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γύρω από το θέμα της καλής προετοιμασίας των συνομιλιών, που θέτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρεται ως μία επιδίωξη και θέλω να ελπίζω ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ηδη έχουν αρχίσει οι επαφές του κ. Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ και θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης».

Σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη συνάντηση, αναφέρει σχετικά πως «συζήτησαν την αναμενόμενη έναρξη το Φθινόπωρο, των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Παρών στην συνάντηση ήταν κι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την διαφορά ΕλλάδαςΣκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

«Η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή και στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή και λειτουργική λύση», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος χαρακτήρισε σημαντική την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που θα συζητήσει θέματα της περιοχής, μεταξύ άλλων κι αυτά που σχετίζονται με τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες και τα ενεργειακά και διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα