Το Εγγυοδοτικό Ταμείο ΜΜΕ συζήτησε η Επ. Εμπορίου

18:22 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Εγγυοδοτικό Ταμείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου οι αρμόδιοι λειτουργοί των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά

στην οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας. Παράλληλα, η Επιτροπή ενημερώθηκε για την επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα.

Εγινε αναφορά στις διεργασίες που έχουν ήδη γίνει και στο διάλογο που έχει δρομολογηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των κυπριακών τραπεζών για το θέμα, η ανταπόκριση των οποίων ήταν εκ πρώτης όψεως θετική. Σημειώθηκε, επίσης, ότι τα ευνοϊκά αυτά δάνεια θα παραχωρούνται μόνο σε υγιείς και όχι προβληματικές επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «με έκπληξη ακούσαμε ότι ακόμη κι αυτό το περιβόητο Ταμείο Εγγυοδόσιας που για χρόνια η Επιτροπή επιμένει να δημιουργηθεί για να μπορέσουν να αποκτήσουν ρευστότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν βρίσκεται στα σκαριά, αλλά δεν έχει και κανένα συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης».

«Ως ύστατη έκκληση απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση θέλω να πω ότι αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες για τις ΜΜΕ», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, «κάθε μέρα που περνά κλείνουν οι επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέοι άνεργοι, μακραίνει η λίστα ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα μικραίνει και η προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας σ’ αυτόν τον τόπο».

Κάλεσε την Κυβέρνηση «έστω και τώρα, ας κάνει αυτό που έκαναν όλες οι Κυβερνήσεις της ΕΕ, που βγήκαν με κίνητρα, με τρόπους ενίσχυσης των ΜΜΕ».

Την πλήρη απογοήτευσή του για το θέμα των ΜΜΕ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ανέφερε ότι όταν οι λειτουργοί των αρμόδιων Υπουργείων ρωτήθηκαν «πότε θα είμαστε έτοιμοι; η απάντηση ήταν η καθιερωμένη: Δεν ξέρουμε».

Πρόσθεσε ότι οι ΜΜΕ αποτελούν το 99,2% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, απασχολούν 237.000 περίπου κόσμο και ότι το 39.205 το 92% δηλαδή του συνόλου αυτών απασχολούν 1 – 10 άτομα.

«Αυτές οι επιχειρήσεις είναι ξεκρέμαστες, είναι απροστάτευτες», είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ και χρόνια προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα του εγγυοδοτικού μηχανισμού».

«Σοβαρομιλούμε ότι είναι λαϊκισμός να μας απασχολεί αυτό το σημαντικότατο θέμα που βασανίζει τόσο κόσμο ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περνούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Μιχαϊλίδης απαντώντας σε δήλωση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα για το θέμα.

«Εχουμε στείλει την ομάδα διαβάθμιση και ακόμη συζητούμε να φτιάξουμε κανονισμούς για το πρωτάθλημα», είπε τέλος.

Για λαϊκισμό εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής και του ΔΗΣΥ έκανε λόγο ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας

Keywords
Τυχαία Θέματα