Το ενδεχόμενο δανεισμού του δημοσίου από ημικρατικούς οργανισμούς συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών

16:13 9/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ενδεχόμενο να προβεί το κράτος σε δανεισμό από τα αποθεματικά της Cyta, της Αρχής Λιμένων και της ΑνΑΔ, με στόχο να καλυφτούν οι ανάγκες ρευστότητας του κράτους για τους επόμενους τρεις μήνες, ύψους 500 εκ. ευρώ εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, η οποία ήταν κλειστή, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Στάθης Κιττής

εξήγησε ότι ο δανεισμός αυτός θα έχει τη μορφή χρεογράφου το οποίο θα εισαχθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στο ΧΑΚ υπό τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης και το οποίο θα είναι ληξιπρόθεσμο σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι όροι με τους οποίους θα παρασχεθεί το δάνειο θα είναι τέτοιοι που να καλύπτουν τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες απώλειες που θα έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με την αποδέσμευση των χρημάτων.

Ο κ. Κιττής είπε ότι σήμερα στις 15:00 θα συνεδριάσει το ΔΣ της Cyta, όπου θα τεθούν από τη Διεύθυνση όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη ρευστότητα του οργανισμού. Ανέφερε ότι η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει υποχρέωση με βάση το νόμο να δανείζει τον ιδιοκτήτη της, που είναι ο κυπριακός λαός, μέσω της εκάστοτε Κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΔΣ θα διασφαλίσει όμως αυτό που επιβάλλει η ευθύνη διοίκησης του οργανισμού, ότι ο οργανισμός δεν θα επηρεαστεί ούτε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ούτε σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Ο κ. Κιττής δήλωσε πως με βάση τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, οι εισηγήσεις για προσφυγή του κράτους σε δανεισμό από τα αποθεματικά των ημικρατικών οργανισμών “έγιναν περίπου από τους εκπροσώπους της Τρόικας, με την έννοια ότι εφόσον υπάρχουν αποθεματικά στα οποία μπορεί η Κυβέρνηση να προσφύγει για εσωτερικό δανεισμό, θα ήταν καλύτερα να προσφεύγει πρώτα σε αυτά”.

Εξήγησε πως ως εκ τούτου αυτός ο δανεισμός στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες της Κυβέρνησης για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας και την εκταμίευση χρημάτων από το Μηχανισμό Στήριξης.

Οι ανάγκες της Κυβέρνησης για τους επόμενους τρεις μήνες είναι 500 εκ. ευρώ. Σημείωσε παράλληλα ότι τα αποθεματικά της Cyta κυμαίνονται από 240 – 260 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περίπτωση το κράτος να δανειστεί από ταμεία των εργαζομένων, ο κ. Κιττής είπε ότι τα ταμεία αυτά ανήκουν στους υπαλλήλους του κάθε οργανισμού και στους συνταξιούχους, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των ταμείων αυτών επαφίεται στην κρίση των διαχειριστών τους. Πρόσθεσε πως για την περίπτωση της Cyta η διαχειριστική επιτροπή αποτελείται από το ΔΣ του οργανισμού και τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή. Όπως είπε θα ληφθούν υπόψη τα κριτήρια με τα οποία η διαχειριστική επιτροπή διαχειρίζεται το ταμείο, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα της επένδυσης (να είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή), αλλά και την επικινδυνότητα της επένδυσης. Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ, ίσως και σήμερα, ίσως και αύριο, θα συνέλθει για να εξετ

Keywords
Τυχαία Θέματα