Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας, ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις

08:02 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την πρόοδο της Ελλάδας, ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί για κινδύνους, με έμφαση στο δημόσιο χρέος, ενώ παραδέχεται λάθη

Σημαντική πρόοδο πέτυχε η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για αποκατάσταση της ανάπτυξης και

μείωση της ανεργίας, αναφέρουν εκθέσεις (αποτελούνται από 385 σελίδες) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και κάνει αυτοκριτική σε “ατυχείς χειρισμούς”, ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ επαινεί την Ελλάδα για τα όσα επιτεύχθηκαν, μέσα στα πλαίσια της δανειακής συμφωνίας, ζητά “συνέπεια” στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εκφράζει την αντίθεσή του σε μείωση φόρων στην παρούσα φάση και επαναλαμβάνει ότι η όποια χαλάρωση για μέτρα θα πρέπει να περιμένει την επιβεβαίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα μέχρι το 2017, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην πορεία αξιολόγησης του προγράμματος και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ως κυριότερες αδυναμίες-προβλήματα παρουσιάζονται στους τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας υπηρεσίας, των αποκρατικοποιήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές σ` αυτούς τους τομείς, ίσως να επέλθει σημαντικό δημοσιονομικό κενό το 2014 και μετά.

Για τη φοροδιαφυγή και για τη μη πραγματοποίηση απολύσεων στο δημόσιο, το ΔΝΤ ασκεί κριτική στις ελληνικές αρχές. Επίσης, προτείνει την άμεση επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καταγράφοντας αρκετούς κινδύνους από την πιθανότητα “διαρκούς πιστωτικής ασφυξίας” και σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει “πολιτική σταθερότητα” για την εφαρμογή του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα