Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί στο 4,5% χωρίς τη λήψη μέτρων, εκτιμά η Κυβέρνηση

19:42 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι χωρίς τη λήψη μέτρων και με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί περίπου στο 4,5%, επανάλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η ρευστότητα του κράτους διαρκεί μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη, εάν όχι και μετά».

«Ασφαλώς εμείς αυτό το έχουμε πάντοτε υπόψη στην προετοιμασία και προεργασία που κάνουμε αναφορικά με τα θέματα τόσο της συζήτησης με την Τρόικα

όσο και σε σχέση με τα θέματα εξυγίανσης και δημοσιονομικής πειθαρχίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «στο πακέτο μέτρων που εγκρίναμε τον περασμένο Ιούνιο περιλαμβάνεται και η πρόνοια για περαιτέρω μείωση των δαπανών στη Δημόσια Υπηρεσία κατά 40 εκατομμύρια ευρώ».

«Αυτό σημαίνει», εξήγησε, «ότι αυτά τα 40 εκ. μετακυλίονται σε περικοπές λειτουργικών δαπανών, σε Υπουργεία και σε κρατικές Υπηρεσίες».

Όπως είπε, «είναι μια εργασία που έχει γίνει μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των αντίστοιχων Υπουργείων, έτσι ώστε να μειωθούν οι δαπάνες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας».

Κληθείς να διευκρινίσει προηγούμενη δήλωσή του αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «χωρίς τη λήψη μέτρων, με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου – αν συνεχιστεί αυτή η τάση – το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πάει περίπου στο 4,5%».

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, είπε ότι κάποια πράγματα, ήδη, άρχισαν να υλοποιούνται, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «κάποια άλλα εκκρεμούν, διότι χρειάζεται η απόφαση της Βουλής».

«Όταν αυτά γίνουν ζωή και πράξη τότε τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουλίου, φαίνεται ότι τα πράγματα βελτιώνονται σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτά τα στοιχεία θα είμαστε καλύτερα σε θέση να τα δώσουμε αύριο».

«Είναι γι’ αυτό», πρόσθεσε, «που εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών και ταυτόχρονα λαμβάνουμε εκείνα τα μέτρα, όταν και εφόσον χρειαστεί, για να κρατηθούμε είτε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας, είτε κοντά στις δεσμεύσεις μας, έχοντας υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση».

Επεσήμανε ότι «η ίδια η ΕΕ στις αποφάσεις της αναγνωρίζει ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τότε θα πρέπει να της δίνεται και η απαραίτητη ευελιξία, έτσι ώστε να μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ύφεσης. Εννοώ ακόμη και σε ό,τι αφορά τους στόχους».
«Η επιδίωξη μας, όμως, είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο», είπε και πρόσθεσε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινηθεί κάτω από το 3% «και ο στόχος είναι να είμαστε κοντά».

Επεσήμανε ότι «η ΕΕ, στη βάση της εμπειρίας που έχει αποκομίσει από την

Keywords
Τυχαία Θέματα