ΤΟ ΧΥΤΥ Κόσιης συζητούν την Παρασκευή Δήμος Λάρνακας – ΥΠΕΣ

14:04 30/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών και το Συμβούλιο Διαχείρισης του ΧΥΤΥ θα έχει ο Δήμος Λάρνακας την Παρασκευή για συζήτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη Κόσιη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Λουρουτζιάτη, η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του εργολάβου για λειτουργία του ΧΥΤΥ

διαμορφώθηκε ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι Λάρνακας και Αμμοχώστου πληρώνουν ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «ένα βασικό κομμάτι των εξόδων του Δήμου, είναι το ΧΥΤΥ Κόσιης». Η δημιουργία του ΧΥΤΥ ήταν, κατά το Δήμαρχο Λάρνακας, ένα πείραμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που οδήγησε τους Δήμους της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου να έχουν επωμισθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος όσον αφορά τη λειτουργία του.

Το συμβόλαιο που συμφωνήθηκε έγινε, είπε, με την Κυβέρνηση και τον εργολάβο και δεν είχαν εμπλακεί οι Δήμοι της Λάρνακας ή της επαρχίας Αμμοχώστου και άρα διαμορφώθηκε ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία είναι τιμωρητικά ως προς τους Δήμους. «Αυτά τα σημεία τα έχουμε καταγράψει και θα τα υποβάλουμε στην Κυβέρνηση για αναθεώρηση», συμπλήρωσε.

Ως παράδειγμα ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας πληρώνει 85 ευρώ το τόνο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μέσα σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και ένα ποσό που αφορά κεφαλαιουχικές δαπάνες. Επειδή το κόστος του έργου υπερέβη το προϋπολογισθέν ποσό η υπέρβαση μετακυλίστηκε στους δημότες και πληρώνουμε εμείς αυτό το ποσό. Αυτό είναι τιμωρητικό για τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο γιατί η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πληρώσουν οι δημότες κεφαλαιουχικό κόστος για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ και αυτή η δέσμευση του κράτους επαναλαμβάνεται και τώρα με την πιθανολογούμενη λειτουργία των άλλων τριών ΧΥΤΥ».

Αρα γιατί η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, διερωτήθηκε ο Δήμαρχος «να επιβαρύνονται με ένα κόστος που δεν αφορά έξοδα λειτουργίας και αφορά κεφάλαιο. Αυτό είναι ένα παράδειγμα και κάποιοι υπολογίζουν ότι το ποσό θα ανέλθει στα 23 ευρώ το τόνο που είναι ένα ψηλό ποσό».

Δεύτερο σοβαρό σημείο αναφορικά με το ΧΥΤΥ Κόσιης, συνέχισε,«είναι οι χρεώσεις που υπάρχουν για τις διάφορες ποιότητες των σκυβάλων. Δηλαδή για τα ανακυκλώσιμα υλικά η χρέωση είναι 100 ευρώ το τόνο και αυτό είναι αντικίνητρο στο να δημιουργήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση όσον αφορά τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων».

Ερωτηθείς αναφορικά με την ανακύκλωση, ο κ. Λουρουτζιάτης απάντησε πως «η διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν έπρεπε να καταλήγει στο ΧΥΤΥ αλλά να είναι διαλογή στην πηγή. Εδώ έπρεπε να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας και όχι η πρώτη μας επιλογή να είναι η δημιουργία των ΧΥΤΥ, δηλαδή μια άλλη μορφή θαψίματος των αποβλήτων αλλά να τα ανακυκλώνουμε».

Τρίτο σημείο αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ ήταν «οι εγγυημένες ποσότητες αποβλήτων που

Keywords
Τυχαία Θέματα