Το αβυσσαλέο χρέος των ΗΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα

22:14 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενισχυμένος από την αδιαφιλονίκητη νίκη του, ο Μπαράκ Ομπάμα οδεύει με ούριο άνεμο προς την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, έχοντας όμως μπροστά του μία νέα δύσκολη συγκατοίκηση με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο εν μέσω συνθηκών οικονομικής κρίσης και με ένα αβυσσαλέο δημόσιο χρέος.

“Η ειρωνεία

είναι πως η πιο ακριβή εκλογική αναμέτρηση στην αμερικανική ιστορία κατέληξε σε ένα στάτους κβο”, σημείωσε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, τονίζοντας-όπως και τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης-ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία “ανηλεή αντίθεση”.

Κατά την επινίκια ομιλία του με σαφή συμφιλιωτική χροιά, χθες βράδυ, ο Ομπάμα υπενθύμισε τον τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008, αλλά πολύ περισσότερο το πνεύμα της ομιλίας του στο συνέδριο των Δημοκρατικών του 2004, κατά το οποίο είχε αναδειχθεί ως προσωπικότητα στο ευρύ κοινό.

Ο Ομπάμα, πρώην καθηγητής του δημοσίου δικαίου, δεν μπορεί να αγνοήσει την ασταθή ισορροπία ανάμεσα στις δύο θεσμικές εξουσίες, που απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει παραμείνει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, ενώ η Γερουσία πρόκειται να παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών και των συμμάχων τους.

Η μοιρασμένη αυτή κοινοβουλευτική σύνθεση του Κογκρέσου, που θα παραμείνει ως έχει έως τον Ιανουάριο του 2015, είναι αυτή που έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ πολλές φορές από το 2011 στο χείλος της δημοσιονομικής κρίσης, εάν όχι στα πρόθυρα μίας θεσμικής κρίσης. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο Σώματα υπήρξαν πολυάριθμες.

Εδώ και δύο χρόνια, αφότου απώλεσε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ομπάμα είχε παραπονεθεί επανειλημμένα διότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έλεγε πως κύριος στόχος του είναι να τον οδηγήσει στην ήττα στις προεδρικές εκλογές. Κατηγορώντας ανοικτά για παρελκυστική πολιτική τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ομπάμα ευελπιστούσε πως η επικράτησή τους στις εκλογές θα έδινε τη χαριστική βολή σε αυτού του είδους τη στάση.

Το γραφείο του Μακόνελ παρέμεινε σιωπηλό κατά τη διάρκεια της νύκτας των εκλογών, όμως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Τζον Μπένερ εξέφρασε χθες βράδυ μία αμετακίνητη θέση όσον αφορά το θέμα που θα κληθούν τα δύο Σώματα να αντιμετωπίσουν σύντομα: τον προϋπολογισμό και τη φορολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα