Το αποτέλεσμα μάς καθιστά ισχυρή αντιπολίτευση, λέει ο Αντρος Κυπριανού

21:02 24/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά το ΑΚΕΛ ισχυρή αντιπολίτευση, δήλωσε απόψε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού. Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, ενώ είπε ότι η συνεργασία με τον Σταύρο Μαλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη επίσης δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δήλωση στα γραφεία του ΑΚΕΛ,

περιστοιχιζόμενος από τον επικεφαλής του επιτελείου Μαλά, Νίκο Κατσουρίδη, τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εμπορίου και Εργασίας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του επιτελείου Μαλά, Βαλεντίνο Πολυκάρπου, τον πρώην Βουλευτή Αριστοφάνη Γεωργίου, τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση και άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος και του επιτελείου.
Στα γραφεία του ΑΚΕΛ έφτασε γύρω στις οκτώ και ο Σταύρος Μαλάς, ενώ μερικές δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του, λέγοντας ότι επιχείρησε να μιλήσει μαζί του και στο τηλέφωνο αλλά δεν κατέστη δυνατό.
«Εχω επικοινωνήσει με το γραφείο του, δεν έγινε κατορθωτό να συνομιλήσουμε, έτσι του εκφράζω και δημόσια τα συγχαρητήρια μας», ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχάρη θερμά και τον Σταύρο Μαλά, λέγοντας ότι έχει δώσει τον προεκλογικό αγώνα με «πολύ σθένος και αποφασιστικότητα και προπάντων με ήθος», λέγοντας ότι έχει καταδείξει «πώς πρέπει να διατυπώνεται ο σύγχρονος πολιτικός λόγος , προσθέτοντας ότι «συνεργαστήκαμε άψογα μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και σίγουρα θα συζητήσουμε μαζί του και η ευχή και δική μας ελπίδα είναι αυτή η άψογη συνεργασία που είχαμε να συνεχιστεί και μελλοντικά».

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη ακόμη την Κυβέρνηση για την άψογη, όπως είπε, διοργάνωση και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, όπως και τους ψηφοφόρους για τον πολιτισμένο τρόπο με τον οποίο άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ευχαρίστησε ακόμη όσους δούλεψαν με αυταπάρνηση για να πετύχει το ΑΚΕΛ αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και στους δύο γύρους, αλλά και όσους υπερψήφισαν και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο το Σταύρο Μαλά.

Ο κ. Κυπριανού έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον οργανωτικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και τις εκατοντάδες εθελοντές, στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, που έδωσαν την εκλογική αναμέτρηση σε δύσκολες και αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες.
«Μέσα σε μια αρνητική ατμόσφαιρα, η οποία διαμορφώθηκε από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, από το περιβάλλον το οποίο διαμορφώθηκε μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί, αλλά και από την ισοπεδωτική κριτική η οποία ασκήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η κριτική είναι πάντοτε επιθυμητή γιατί μας βοηθά να βελτιωθούμε, ωστόσο δήλωσε ότι είναι ένα πράγμα η άσκηση κριτικής και άλλο η άσκηση εξοντωτικής κριτικής.
Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, συνέχισε, έχουμε πετύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ θετικό και μας φέρνει στη θέση της αντιπολίτευσης με ψηλά ποσοστά, ισχυρούς, όρθιους, με ψηλά το κεφάλι και έτοιμους να διαδραματίσουμε το ρόλο μας με στόχο να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στάληκαν μηνύματα από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και τους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα τα έχει λάβει, θα τα μελετήσει πολύ προσεκτικά και θα αναπτυχθεί ένας διάλογος για να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το κόμμα μπροστά.
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, οι οποίοι έχουν επιλέξει να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά στο δεύτερο γύρο. Θέλω να τους πω ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα που μας έχουν εκφράσει και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο και θα επιδιώξουμε και με αυτούς συνεννόηση, διάλογο και συνεργασία, έτσι ώστε να συμβάλουμε ο τόπος μας και ο λαός μας να οδηγηθούν μπροστά», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν εκείνοι οι οποίοι διεκδικούσαν την ψήφο του λαού στον πρώτο γύρο υποσχόμενοι να φράξουν το δρόμο στην εκλογή Νίκου Αναστασιάδη, έπαιρναν ξεκάθαρη θέση στο δεύτερο γύρο, θα ήταν διαφορετικό το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Η αυριανή μέρα επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση, τα προβλήματα του τόπου επιβάλλουν συλλογική διαχείριση και για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον να υπάρξει αυτή η συλλογική διαχείριση, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές, οι οποίες θα επιτρέπουν μια συλλογική διαχείριση και τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων προς τη σωστή κατεύθυνση», συνέχισε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεργασία, η οποία θα διασφαλίζει πρώτα και κύρια σωστούς χειρισμούς στο Κυπριακό, αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και αντιμετώπιση του μνημονίου που δεν θα επιτρέπει την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών, με άλλοθι την οικονομική κρίση. Μίλησε για πολιτικές ορθής αξιοποίησης του φυσικού αερίου, που θα υπερασπίζονται και θα προωθούν το σεβασμό στους θεσμούς, και θα οδηγούν σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.
Ανέφερε ακόμη ότι ως ΑΚΕΛ «θα ασκήσουμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «θα διατυπώνουμε αυστηρό λόγο, αλλά πάντοτε τεκμηριωμένο, ενώ την ίδια ώρα θα στηρίζουμε και τα όσα θετικά προέρχονται από την Κυβέρνηση».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συνολική εκτίμηση του αποτελέσματος, καθώς και της πενταετίας της διακυβέρνησης Χριστόφια θα γίνει από τα συλλογικά όργανα στο αμέσως επόμενο διάστημα .
Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ θα συνεργαζόταν με τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ εάν του προταθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Κυπριανού μίλησε για στρέβλωση.

«Νομίζω θα ήταν στρέβλωση της πολιτικής ζωής το να πει κάποιος ότι θα συνεργαστεί το ΑΚΕΛ με συμμετοχή σε μια κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Θέλω να σας θυμίσω τι μας λεγόταν από πλευράς του ΔΗΣΥ τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού μίλησε για τεράστιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον ΔΗΣΥ σε πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα και δεν τίθεται θέμα συμμετοχής σε κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα αξιολογεί την κάθε πολιτική ενέργεια που θα γίνεται από πλευράς της Κυβέρνησης στη βάση του περιεχομένου της, θα επικροτεί και θα στηρίζει τα θετικά και θα αντιπαρατίθεται έντονα σε όσα θεωρεί ότι αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του λαού.
Σε ερώτηση αν είναι έτοιμο το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί εάν κληθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εκείνο που θα καθορίσει τις επιμέρους συνεργασίες θα είναι οι πολιτικές θέσεις που θα προτείνονται.
«Εκεί και όπου θα θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και της Κύπρου θα τα στηρίζουμε, εκεί και όπου θεωρούμε ότι τα αντιστρατεύονται θα μας βρίσκουν αντιμέτωπους», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η άψογη συνεργασία με τον Σταύρο Μαλά θα συνεχιστεί και μελλοντικά και το πώς και με ποιο τρόπο θα συζητηθεί με τον ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα