Το Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης

09:07 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Εurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καλωσόρισε τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012, καθώς και την ετοιμότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστεί. Χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Γιούνκερ, έγινε στο όνομα του Eurogroup, τα μεσάνυχτα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην συνεδρία την Κύπρο

εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Στη συνεδρίαση έγινε πολιτική συζήτηση και για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τους εταίρους ενημέρωσε ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της χώρας Κάρολος Παπούλια για το σχηματισμό Κυβέρνησης και στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αρκετές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εφαρμογή του προγράμματος η καθυστέρηση του σχηματισμού Κυβέρνησης και κυρίως το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες εκλογές στα μέσα Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης άσκησε εντονότατη κριτική σε κοινοτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες τις τελευταίες μέρες αναφέρονται στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το Ευρώπη.

Οπως είπε, κανένας δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα και να πληγώνει τους Ελληνες καθημερινά και απειλώντας με έξοδο από το ευρώ, προσθέτοντας ότι τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι συνιδιοκτήτες του ευρώ και πως ο ίδιος προσωπικά δεν διανοήθηκε ούτε λεπτό ότι μπορεί κάποιος να φύγει από την Ευρωζώνη. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μεταχειρίζονται την Ελλάδα καθημερινά», είπε, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τους σεβόμαστε, ενώ διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίας κανένας δεν έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων στην Ελλάδα, είπε ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται με τη σειρά, πρώτα θα σχηματιστεί Κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε, ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες τροποποιήσεις του μνημονίου δεν μπορεί να είναι μεγάλες.

Αναφορικά με την πληρωμή ή όχι του ελληνικού ομολόγου των 455 εκατ. ευρώ που δεν μετείχε στο «κούρεμα» ο κ. Γιούνκερ είπε ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η ελληνική Κυβέρνηση, αυτό θα το κάνει σήμερα Τρίτη και στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους εταίρους της.

Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά όπως προβλέπονται από το μνημόνιο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι οι εταίροι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και κοινοβουλίων. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη, οι δύο

Keywords
Τυχαία Θέματα