Τήρηση της πορείας λιτότητας συστήνει ο Βεστερβέλε

18:27 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η ΕΕ χρειάζεται λιτότητα και μεταρρύθμιση, όχι δαπάνες» τιτλοφορείται άρθρο του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στους Financial Times.

Ο Γερμανός πολιτικός απορρίπτει το σκεπτικό ότι η «πορεία της λιτότητας» έχει απορριφθεί και ότι ανάπτυξη μπορεί να έρθει εύκολα μέσω προγραμμάτων αυξημένων δαπανών που θα χρηματοδοτούνται με δανεισμό.

Πρώτον, σημειώνει, οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα

έχουν εκλέξει κυβερνήσεις που εφαρμόζουν σώφρονες πολιτικές για τη σταθερότητα. Δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι πρέπει να υπάρξει επιλογή μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης μπορεί να λειτουργεί ως πολιτικό σύνθημα, αλλά δεν περιγράφει πραγματικές εναλλακτικές. «Όποιος υποστηρίζει ότι η λιτότητα και η ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν υποστηρίζει επίσης ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω δανεισμού», σημειώνει ο κ. Βεστερβέλε απορρίπτοντας τη θέση αυτή ως ανεπαρκή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. «Ακόμα περισσότερο, αν ο δανεισμός συνεχίσει να αυξάνεται, η στιγμή της αλήθειας θα φτάσει αργά ή γρήγορα», προσθέτει.

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι η πιο δύσκολη της κρίσης στην Ευρώπη. Αναφέρει ότι ναι μεν υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων και έχει ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά παίρνει χρόνο αυτά να γίνουν αισθητά στην πραγματική οικονομία.

Η επιλογή για την Ευρώπη κατά τον κ. Βεστερβέλε είναι είτε να συνεχίσει με έναν προσεκτικά ισορροπημένο συνδυασμό αλληλεγγύης, ανάπτυξης μέσω αυξημένης ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής είτε να επιστρέψει πίσω σε παλαιές πολιτικές παραγωγής χρέους που απέτυχαν. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν μοιραία κατά την άποψή του, καθώς θα θεμελίωνε τη μαζική ανεργία «επί χρόνια και δεκαετίες».

Ο μεταρρυθμίσεις, όπως ξέρουν οι Γερμανοί από πρώτο χέρι, παίρνουν χρόνο αλλά αποδίδουν, συμπληρώνει ο κ. Βεστερβέλε. Γράφει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μη χάνουν την πίστη στη θεραπεία και για το λόγο αυτό η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, πρέπει να αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Σημειώνει ότι η Γερμανία δεν έπεσε θύμα της ψυχολογικής δίνης της κρίσης χρέους διότι ξεκίνησε από καλύτερη θέση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους έχοντας εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και επειδή ξεκίνησε τη δημοσιονομική προσαρμογή στις αρχές του 2010. Χαρακτηρίζει ωστόσο σοβαρό λάθος το να πιστέψει κανείς πως η Γερμανία δε χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγει αναφέροντας ότι το ευρωπαϊκό καράβι βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη θέση, έχοντας ξεπεράσει τα πιο επικίνδυνα βράχια, αλλά χωρίς να έχει φτάσει σε ασφαλές λιμάνι. «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε ανακτήσει. Πρέπει να βρούμε την πολιτική δύναμη να συνεχίσουμε στην πορεία μας προς μια πολιτική σταθερότητας», καταλήγει το άρθρο του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στους Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα